Mađarska želi zadržati zabranu uvoza ukrajinskih žitarica do kraja godine

25.04.2023.

15:19

Autor: P.F./Hina/HRT

Žitarice

Žitarice

Foto: Ilustracija / HRT

Mađarska i druge istočnoeuropske zemlje žele do kraja godine zadržati zabranu uvoza ukrajinskog žita koja je uvedena prošlog tjedna, rekao je mađarski ministar poljoprivrede.

- Željeli bismo da Europska komisija prihvati naše mjere jer ih namjeravamo zadržati do kraja godine, a sve kako bismo našim poljoprivrednicima omogućili žetvu i skladištenje vlastitih usjeva, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

Mađarska je prošlog tjedna zabranila uvoz ukrajinskog žita i poljoprivrednih proizvoda nakon što je Poljska uvela istu mjeru kako bi se suprotstavila priljevu jeftinijih proizvoda koji su izazvali pritisak na vladu da zaštiti lokalne poljoprivrednike.

Slovačka i Bugarska su također slijedile taj primjer.

Te zemlje, zajedno s ostalima u srednjoj i istočnoj Europi, smatraju da je potrebno uvođenje tih mjera na razini EU-a kako bi se riješio problem. Mađarska je pozvala EU na progresivnu pomoć kako bi pomogla pri transportu ukrajinskog žita kroz zemlje srednje Europe.

Srednjoeuropske zemlje su postale tranzitna ruta za ukrajinsko žito koje se ne može izvoziti kroz crnomorske luke nakon što je Rusija započela rat. No, zastoji u opskrbi zarobili su milijune tona žitarica u zemljama poput Mađarske i Poljske koje graniče s Ukrajinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!