16:27 / 29.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Mađarski povjerenik za kulturu usporedio Sorosa s Hitlerom

George Soros (REUTERS/Lisi Niesner/File Photo)

George Soros (REUTERS/Lisi Niesner/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Vodeća mađarska oporbena stranka pridružila se pozivima upućenim premijeru Viktoru Orbanu da smijeni šefa muzeja.
Vodeća mađarska oporbena stranka pridružila se u nedjelju pozivima upućenim premijeru Viktoru Orbanu da smijeni šefa muzeja koji financira država zbog ekstremnih antisemitskih komentara u kojima je američkoga milijardera Georgea Sorosa usporedio s Adolfom Hitlerom.
 
Szilard Demeter, voditelj Književnog muzeja Petofi i vladin povjerenik za kulturu, u subotu je u jednome listu Sorosa nazvao "književnim Fuhrerom", napisavši da je Europa Soroseva "plinska komora" s "otrovnim plinom" iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva. Demeter je priopćio da će povući članak, pojasnivši da su njegovi kritičari bili u pravu kad su rekli da bi "paralela s nacističkim vođom mogla nenamjerno povrijediti sjećanje na žrtve" holokausta.

Zajednice mađarskih židova, među kojima i Savez mađarskih židovskih zajednica, njegove su izjave nazvale "neoprostivom i ružnom provokacijom". Glavna lijevo orijentirana oporbena stranka, Demokratska koalicija zatražila je Demetrovu smjenu "do kraja dana". Izraelsko veleposlanstvo tvitalo je da se protivi "korištenju i zloupotrebi sjećanja na holokaust u bilo koje svrhe".

Viktor Orban odavno vrijeđa Sorosa, mađarskog židova koji je iz Mađarske emigrirao nakon Drugoga svjetskog rata, u sklopu svoje opće kampanje protiv imigranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!