Mađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti zbog najavljenog povećanja poreza

12.07.2022.

12:38

Autor: I.Z./HRT/Hina

Mađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti

Mađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti

Foto: Marton Monus / REUTERS

Oko tisuću prosvjednika blokiralo je danas most u središtu Budimpešte dok je parlament raspravljao o prijedlogu vlade premijera Viktora Orbana da se stotinama tisuća malih tvrtki povećaju porezi.

Demonstranti su se okupili na trgu pred parlamentom i potom uputili na obližnji most preko Dunava, blokirajući promet u oba smjera na mostu koji povezuje Budim i Peštu.

Nacionalist Orban je suočen s najvećim izazovima otkako je 2010. preuzeo vlast - najvećom inflacijom u posljednjih 20 godina, rekordno niskim tečajem forinte i zamrznutim sredstvima iz europskih fondova zbog spora u vezi s demokratskim standardima.

Galerija
Mađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti, Foto: Marton Monus/REUTERS
Mađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti, Foto: Marton Monus/REUTERSMađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti, Foto: Marton Monus/REUTERSMađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti, Foto: Marton Monus/REUTERSMađarski prosvjednici blokirali most u Budimpešti, Foto: Marton Monus/REUTERS

Njegova vlada je jučer poslala u parlament izmjene zakona drastično postrožujući porezni režim koje su male tvrtke koristile zbog jednostavne administracije i niskih poreznih stopa.

No, vlada kaže da su ga neke tvrtke zloupotrebljavale i prisiljavale radnike da uđu u shemu kako bi si smanjile troškove, što je dovelo do jednog oblika prikrivenog rada.

Nakon što prođu u parlamentu, nova pravila bi trebala stupiti na snagu u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!