Mađarskoj potrebna EU sredstva za energetsku diversifikaciju

18:32 / 17.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Mađarskoj potrebna EU sredstva za energetsku diversifikaciju

Mađarskoj potrebna EU sredstva za energetsku diversifikaciju

Foto: Slawomir Kaminski / Agencja Wyborcza via REUTERS

Mađarskoj su potrebna europska sredstva kako bi diversificirala opskrbu energentima, rekao je u utorak poljski predsjednik Andrzej Duda i izrazio razumijevanje Poljske prema energetskoj povezanosti Budimpešte i Moskve.

Mađarska je blokirala predloženu zabranu EU-a na uvoz ruske naftu zbog razornog utjecaja koje bi takva zabrana nanijela gospodarstvu zemlje.

Duda je na konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak rekao da se nadao da će Mađarska dati pristanak na zabranu uvoza ruske nafte, ali da razumije stav Budimpešte.

Mađarska je priopćila da bi joj, u slučaju da prestane uvoziti rusku naftu, trebalo više stotina milijuna eura za obnovu i nadogradnju infrastrukture - rafinerija i cjevovoda, dok bi potpuna modernizacija energetskog sustava koštala više milijardi eura.

- Molim vas, imajte na umu da će Mađarskoj biti vrlo teško diversificirati dobavne pravce ukoliko sredstva iz europskih fondova ostanu blokirana, rekao je Duda i podsjetio da je ruska nafta ključna za mađarsko gospodarstvo i da se ništa ne može promijeniti preko noći.

Europska komisija je Poljskoj i Mađarskoj uskratila sredstva iz Fonda za oporavak od pandemije zbog spora oko vladavine prava.

Mađarska predsjednica Novak je kazala da su njezinoj zemlji potrebna i energetska diversifikacija i europska sredstva.

- U mađarskom je interesu da ima što više različitih energetskih dobavnih pravaca, to nam je potrebno da bismo bili suvereni, rekla je Novak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!