Mađarskoj treba još nuklearnih reaktora

26.06.2023.

15:40

Autor: Hina/HRT/A.S.

Mađarskoj treba još nuklearnih reaktora

Mađarskoj treba još nuklearnih reaktora

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mađarska će morati izgraditi najmanje jedan mali modularni reaktor (SMR), povrh planiranog proširenja nuklearne elektrane u Paksu, rekao je ministar energetike Csabe Lantos.


Najranije bismo ih nabavili 2029. ili 2030. godine, a mislim da lokacija ne bi trebao biti Paks, već dio Mađarske gdje raste potražnja za energijom, rekao je Lantos.

SMR može proizvesti do 300 megavata struje.

- Budući da su manji, mogu se postaviti uz rijeke sa slabijim tokom vode ili se mogu graditi s rashladnim tornjevima, dodao je ministar. 

Nije isključio mogućnost kupnje modularnog reaktora od Rusije.

- Moramo razmotriti svaku opciju, rekao je.

Mađarska je 2014. s ruskom nuklearnom tvrtkom Rosatom potpisala sporazum vrijedan 12,5 milijardi eura o izgradnji dva reaktora snage 1,2 gigavata u Paksu koji već ima četiri reaktora. No, Paks 2 kasni.

Lantos je također rekao da bi potrošnja energije u Mađarskoj u 2030. trebala iznositi 60 teravat-sati (TWh), a ne 66 teravat-sati, kao što se prognoziralo do sada. U 2022. iznosila je 43 teravat-sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!