13:22 / 25.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Madrid proširio restrikcije na još osam gradskih četvrti

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Vlasti Madrida proširile su restriktivne mjere za borbu protiv širenja koronavirusa na dodatnih osam gradskih četvrti. Sada ih je ukupno 45.
Vlasti Madrida proširile su restriktivne mjere za borbu protiv širenja koronavirusa na dodatnih osam gradskih četvrti pa je broj četvrti iz kojih stanovnici ne smiju izlaziti bez opravdanog razloga porastao na 45.

Odluka je donesena nakon što se koronavirus nastavio širiti glavnim gradom Španjolske, a španjolski ministar zdravstva predlaže kompletno zatvaranje Madrida, odnosno svih njegovih četvrti.

- Moramo zaustaviti širenje virusa. Uvodit ćemo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili zdravlje, izjavio je Antonio Zapatero zadužen za zdravstvo u regionalnoj vladi Madrida na konferenciji za medije.

Od ponedjeljka će tako 1,1 milijun stanovnika Madrida i okolice, od ukupno njih 6,6 milijuna, smjeti izlaziti iz svojih četvrti samo prilikom odlaska na posao, u škole, sudove, zdravstvene institucije, te kako bi brinuli o uzdržavanim osobama. Policija još od prošlog ponedjeljka kontrolira ulaze u 37 južnih kvartova i predgrađa u kojima  je dijagnosticiran koronavirus na više od 1.000 stanovnika na 100.000 stanovnika.

Po istom kriteriju će nakon vikenda biti uvedeno ograničenje u dodatnih osam dijelova grada gdje je također u posljednja dva tjedna zabilježena infekcija na 1.000 građana među njih 100.000.

U tim četvrtima i predgrađima trgovine, restorani, kafići i sportski centri moraju smanjiti kapacitet za 50 posto, a dopušteno je radno vrijeme do 22 sata. Duže smiju raditi samo ljekarne i benzinske crpke. Parkovi su zatvoreni. U četvrtak je u radničkoj četvrti Vallecas stotinjak prosvjednika pokušalo doći pred ulaz zgrade lokalne vlasti, nakon čega je došlo do sukoba mlađih, lijevo nastrojenih prosvjednika, s policijom.

Od ožujka se u Madridu i okolici koronavirusom inficiralo 210.768 stanovnika od ukupno 704.209 u Španjolskoj.

Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa predložio je kompletno zatvaranje Madrida, što je regionalna predsjednica dosad odbijala učiniti tvrdeći da bi to "bila gospodarska smrt".

- Odgovornost je u ovom trenutku na vlastima Madrida, rekao je Illa na konferenciji za medije.

- No ja sam iznio javno prijedlog naše vlade, želimo da svi stanovnici znaju što mi predlažemo. Mi predlažemo ograničavanje kretanje na čitavom području Madrida, da terase kafića svugdje smanje kapacitet za 50 posto, te da bude zabranjeno posluživanje na šanku, dodao je.

U Španjolskoj je od 14. ožujka do 21. lipnja bilo proglašeno izvanredno stanje, a nakon toga svaka od 17 regionalnih vlada donosi vlastite mjere za suzbijanje koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!