11:12 / 24.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Magdalena Andersson prva je švedska premijerka

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson

Foto: Erik Simander /TT News Agency / via REUTERS

Švedski je parlament u srijedu potvrdio čelnicu socijaldemokrata Magdalenu Andersson za prvu ženu na premijerskoj poziciji, čime je okončana višetjedna neizvjesnost. Bivša ministrica financija odmah će se suočiti s krizom pošto vladin prijedlog proračuna vjerojatno neće biti usvojen.

Vidno uzbuđena, Magdalena Andersson je ustala praćena pljeskom svog političkog tabora a predsjednik Riksdaga joj je predao dužnost. No ipak ju je dočekalo neugodno iznenađenje: usput je izgubila potporu centrističke stranke presudne za glasovanje o proračunu. Stoga postoji mogućnost da će morati vladati s proračunom koji je donijela desna oporba, uz dosad neviđenu potporu krajnje desnice, Švedskih demokrata, nakon glasovanja planiranog tijekom poslijepodneva.

Ipak je sa konferencije za novinare poručila kako "može upravljati zemljom" opetujući svoj slogan "Vjerujem da Švedska može bolje".

Stefan Loefven, oslabljen sedmogodišnjom vladavinom i političkom krizom s početka ljeta, u kolovozu je najavio da će u studenom otići, napunih godinu dana prije parlamentarnih izbora u rujnu 2022. Magdalena Andersson, bivša plivačka zvijezda, poznata po svojoj otvorenosti zbog koje je stekla nadimak "buldožer", zamijenila ga je početkom studenog i na čelu socijaldemokratske stranke.

Premda je poznata kao zemlja u kojoj se poštuje spolna ravnopravnost, Švedska dosad nije imala premijerku, za razliku od ostalih nordijskih zemalja. Kada se preseli u Rosenbad, sjedište vlade, njezina će glavna zadaća biti zadržati socijaldemokrate na vlasti na izborima u rujnu sljedeće godine. Stranka koju je nekad vodio Olof Palme, koja uživa oko 25 posto potpore javnosti po anketama, zadržala je naslov najveće političke stranke u Švedskoj, ali je blizu povijesno najnižem padu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!