18:32 / 07.04.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/B.A./P.F/HRT

Malo bolje vijesti iz Italije, dramatično u Francuskoj i Britaniji

Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: - / REUTERS

Italija sada ima ukupno 94.067 oboljelih, odnosno 135.586 uključujući i žrtve i ozdravljenike. Novoozdravljelih je 1555
Komplikacije zbog infekcije koronavirusom dosad su u svijetu odnijele više od 78.000 života. Oboljelo je više od 1,3 milijuna ljudi. Najteži dan je u Velikoj Britaniji od početka pandemije - preminulo je 786 osoba. Na jedinici intenzivne skrbi je i prvi čovjek zemlje.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Stanje u Italiji

U Italiji je u zadnja 24 sata 880 ljudi zaraženo koronavirusom, više nego upola manje nego u prethodnom 24-satnom razdoblju. Kako je objavljeno na današnjoj konferenciji Civilne zaštite, novopreminulih je 604, ukupno 17.127. I ovdje je zabilježen pad u odnosu na jučerašnje podatke, kada je novopreminulih bilo 636.

Italija sada ima ukupno 94.067 oboljelih, odnosno 135.586 uključujući i žrtve i ozdravljenike. Novoozdravljelih je 1555. Na odjelu intenzivne njege je 3792 pacijenata, 106 manje nego jučer.

Talijanski premijer spašava gospodarstvo koje samo što nije dotaknulo dno. Ovakva se kriza ne pamti od Drugog svjetskog rata.

- Potpisana je odluka o dodjeli 400 milijuna eura pomoći svim tvrtkama koje su posrnule. Nikada dosad država nije toliko izdvojila za pomoć privatnim kompanijama, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte. 

Talijanska policija provodi istragu u domovima umirovljenika, jer sumnjiva je stopa smrtnosti. Dok je u ostatku zemlje ona samo 3%, u domovima u Lombardiji iznosi 10%.

Stanje u Velikoj Britaniji

Britanski premijer Boris Johnson i dalje je u bolnici
. Prima kisik, nije na respiratoru i zasad nema službene potvrde da mu je život ugrožen.

- Premijer je na intenzivnoj skrbi, ali stanje mu je stabilno, izjavio je to ministar Michael Gove, koji je u samoizolaciji.

Za to vrijeme u Velikoj Britaniji stanje dramatično. Gotovo 55.000 zaraženih, a preminulih je više od 6000. Britansko zdravstvo je na najvećim mukama.

Stanje u Francuskoj

I francusko zdravstvo je na mukama. Tjednima se bori protiv nevidljivog neprijatelja. Nakon nekoliko dana dobrih vijesti, danas ponovno loše - gotovo 900 novih žrtava. Vlada nastavlja s karantenom, najavljene su još strože mjere. - Očito je potrebna potpuna blokada zemlje kako bi se spasili životi i liječnicima omogućilo nekoliko sati odmora, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Stanje u Španjolskoj

Nakon što je otkriveno da u brojnim španjolskim domovima za starije vladaju katastrofalni uvjeti, koji su jedan od uzroka visoke stope smrtnosti, volonteri kreću u pomoć.

Unatoč silaznom trendu širenja epidemije u Španjolskoj, vlada traži da se izvanredno stanje produlji do kraja travnja.

Procjena o širenju zaraze instituta Robert Koch

Tijekom ove pandemije, mnoge oči bile su uprte u Institut Robert Koch, kao izvor objektivnih informacija. Pa evo i današnjih procjena o širenju zaraze.

- Broj novozaraženih u blagom je padu, ali to ne znači da moramo ublažiti mjere zaštite. Moramo pričekati još nekoliko dana i uvjeriti se da broj zaraženih kontinuirano pada, rekao je ravnatelj Instituta Robert Koch Lothar Wieler.

Dosadašnje procjene njemačkog instituta bile su realne i točne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!