22:38 / 03.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Maloljetni migranti vjerojatno će biti prebačeni sljedeći tjedan iz Grčke

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Radi se o "1.600 maloljetnika bez pratnje... Prvi letovi ići će vjerojatno sljedeći tjedan u Luksemburg", rekla je von der Leyen
Maloljetni migranti koji se nalaze u Grčkoj vjerojatno će sljedeći tjedan biti prebačeni u Luksemburg, objavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Radi se o "1.600 maloljetnika bez pratnje... Prvi letovi ići će vjerojatno sljedeći tjedan u Luksemburg", rekla je von der Leyen za njemački ZDF.

"Osam zemalja izrazilo je spremnost" da preuzme tu djecu, pojasnila je, ne navodeći o kojim se zemljama radi, ni koliko će djece u prvom valu biti prebačeno u Luksemburg.

"Vrlo, vrlo smo zahvalni" da su te zemlje prihvatile primiti tu djecu, rekla je.

Hrvatska vlada početkom ožujka bila je izrazila spremnost pomoći u prihvatu maloljetnika iz migrantskih kampova u Grčkoj.

Posljednjih dana ojačali su pozivi nevladinih organizacija da se djeca hitno evakuiraju iz prenapučenih migrantskih kampova na otocima u Egejskom moru, zbog  pandemije koronavirusa.

Mnogi se boje širenja epidemije u kampovima u kojima se ne mogu provesti tražene mjere, ni socijalnog distanciranja niti redovitog pranja ruku.

Ursula von der Leyen istaknula je da je samo pitanje vremena kada će se Covid-19 proširiti po kampovima.

Početkom ožujka njemačka vlada je najavila da će skupina zemalja EU-a primiti do 1500 djece iz grčkih kampova, prije svega onu koja zbog bolesti trebaju hitnu skrb, potom djecu bez pratnje mlađu od 14 godina, a prije svega djevojčice.

Ali otad se ništa konkretno nije dogodilo a sve više se čuju glasovi o desecima tisuća migranata koji žive u očajnim uvjetima bez elementarne higijene i predstavljaju sanitarnu bombu, kako kaže grčka vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!