17:34 / 08.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Manfred Weber ne želi biti predsjednik Europskog parlamenta

Manfred Weber želi biti predsjednik EPP-a

Manfred Weber želi biti predsjednik EPP-a

Foto: Philipp von Ditfurth / dpa /DPA/PIXSELL

Manfred Weber, šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu (EP), objavio je da se neće natjecati za mjesto predsjednika EP-a, nego za predsjednika EPP-a i da želi i dalje ostati na čelu zastupničkog kluba te političke skupine.

- Moja je ambicija da budem ponovno izabran za voditelja grupe EPP-a. Moj posao u zastupničkom klubu nije još gotov. Naša zadaća oživljavanja kršćanske demokracije i stranaka desnog centra još nije gotova. Zbog toga se neću kandidirati za predsjednika EP-a, objavio je Manfred Weber na Twitteru.

Na početku mandata sadašnjeg saziva Europskog parlamenta socijaldemokrati i pučani su se dogovorili da će predsjednik u prve dvije i pol godine biti socijaldemokrat, a u drugoj polovini netko iz redova pučana.


Smjena na čelnom mjestu treba se dogoditi krajem ove ili počekom sljedeće godine. Očekivalo se da će Weber biti kandidat svoje stranke za to mjesto, pa je njegovo odustajanje dočekano s iznenađenjem.


Sadašnjem predsjedniku, talijanskom socijaldemokratu Davidu Sassoliju, koji je izabran 3. srpnja 2019.,  mandat istječe početkom siječnja sljedeće godine.


Weber je najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a, koju trenutačno vodi Donald Tusk. On se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svojoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast. Tuskov bi nasljednik trebao biti izabran na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.


- Svi podupiremo i divimo se odluci Donalda Tuska da se vrati u Poljsku i bori se za bolju budućnost svoje zemlje. Stoga bi bila velika čast naslijediti ga i nastaviti graditi jedinstveniju i uspješniju stranku ususret novim europskim izborima 2024., izjavio je Weber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!