12:57 / 06.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Manneken Pis u liječničkoj kuti i s maskom

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Brončani kip dječaka svake godine privuče stotine tisuća turista.
Gradske vlasti Bruxellesa u subotu su odale počast svim zdravstvenim radnicima koji se bore s pandemijom koronavirusa odjenuvši brončani kip Manneken Pisa, jedan od simbola belgijske prijestolnice, u liječničku kutu te su mu lice zaštitili maskom.

Brončani kip dječaka koji mokri, visine 61 centimetar, nalazi se na vrhu fontane u samome središtu Bruxellesa, a datira još iz 17. stoljeća. Svake godine privuče stotine tisuća turista.

- Na ovaj način izražavamo veliku zahvalnost svom bolničkom osoblju, ne samo liječnicima i medicinskim sestrama nego i spremačicama te svima ostalima koji su zaposleni u bolnicama, rekao je Marc Guebel, član udruge koja vodi računa o kipu starom 400 godina.

- Svi su oni riskirali i još riskiraju i odradili su izniman posao, rekao je Guebel Reutersu.

Belgija, sjedište Europske unije i NATO-a, ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od bolesti COVID-19 po glavi stanovnika u svijetu.

Dosad je bolesti podlegla 9901 osoba, a koronavirusom se zarazilo 87.174 ljudi.
Vlasti grada Bruxellesa obično povremeno odaju počast poznatim povijesnim ličnostima, pop-zvijezdama, sportašima ili tradicionalnim sezonskim događajima, odijevajući Manneken Pisa u specifičnu odjeću ili narodne nošnje, koji se zatim čuvaju u obližnjem muzeju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!