14:24 / 18.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Marić: Nizak trošak inauguracije je dobra poruka

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Javit ću se predsjedniku Milanoviću i najaviti jednu vrstu nastupnog posjeta, kako bismo otvorili i na toj relaciji dijalog. Ako ni po čemu drugom, onda barem po proračunskoj stavci, moramo imati dijalog, kazao je Marić.
Ministar financija Zdravko Marić u utorak je čestitao predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na inauguraciji, ustvrdivši da nizak trošak njegove inauguracije šalje dobru simboličnu poruku javnosti.

- Javit ću se predsjedniku Milanoviću i najaviti jednu vrstu nastupnog posjeta, kako bismo otvorili i na toj relaciji dijalog, jer u konačnici sa svim institucijama, ako ni po čemu drugom, onda barem po proračunskoj stavci, u jednom trenutku moramo imati dijalog, kazao je Marić novinarima u Bruxellesu nakon sastanka ministara financija EU-a.

Na upit kakva su njegova očekivanja od mandata novog predsjednika, Marić je kazao da predsjednik, sukladno svojim ustavnim ovlastima, treba brinuti, kao i svi koji obnašaju javne funkcije, o boljitku države i svih građana. "Na tom tragu treba raditi i funkcionirati. Kao i svakom novoimenovanom dužnosniku bilo koje razine, želim mu puno uspjeha", rekao je Marić.

Na upit o trošku inauguracije, koji se procjenjuje na iznos do 100.000 kuna, što je znatno niže od troška inauguracije bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji je iznosio 598.000 kuna, Marić je rekao kako se ovdje, što se proračuna tiče, ne radi o velikom iznosu, no da je riječ o dobroj poruci.

- Što se tiče javnih financija, puno smo toga napravili proteklih godina, a tu ipak ne govorimo o tisućama nego o milijardama kuna. Pritom smo ukupni rezultat proračuna uspjeli svesti na nulu u dvije godine, a vidjet ćemo rezultate za 2019. kada dobijemo rezultate u travnju. Što se tiče štedljivosti, mislim da smo se tu pokazali, pa tražimo od svih proračunskih korisnika sličan pristup, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!