Marin: Bili smo naivni prema Rusiji, trebali smo slušati Poljsku i baltičke zemlje

13.09.2022.

12:54

Autor: V.K./HRT/Hina

 Sanna Marin

Sanna Marin

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix/via REUTERS

Finska premijerka Sanna Marin poručila je u u utorak Europskom parlamentu kako je EU bila previše naivna u odnosu prema Rusiji te da je po tom pitanju trebalo više slušati Poljsku i baltičke zemlje.

- Moramo priznati da smo usvojili previše naivan pristup prema Rusiji i temeljili naša očekivanja o njenom funkcioniranju na krivim osnovama, kazala je Marin u svom obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu.

- Trebali smo slušati naše poljske i baltičke prijatelje koji su živjeli pod sovjetskom vladavinom, dodala je socijaldemokratska premijerka Finske.

Poljska, Litva, Latvija i Estonija bili su najoštriji kritičari europskog oslanjanja na ruska fosilna goriva i pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, nasuprot Njemačkoj koja je u posljednjih desetak godine uvelike povećala svoju ovisnost o ruskom plinu.

Marin je istaknula i da je ruska politika korištenja energenata kao oružja za ucjenu EU-a kratkovidna.

- Zbog postojeće energetske krize oslobodit ćemo se ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima prije nego što smo mislili. Rusija uništava svoju ekonomiju i budućnost, poručila je.

Rusija uništava svoju ekonomiju i budućnost. Nema više našeg povjerenja u Rusiju. Čak i da rat završi danas, naše povjerenje ne bi se za dugo vremena vratilo, dodala je.

Kratkoročno, smatra Marin, EU mora poduzeti iznimne mjere za smanjenje cijene energenata, dok je na srednji i dugi rok jedini način za izlazak iz energetske krize veliko investiranje u obnovljive izvore energije, zajedničku transportnu mrežu i tehnologije skladištenja.

- Moramo se osloboditi ruskih fosilnih goriva što je brže moguće, dodala je.

Marin smatra da je "strateška autonomija" EU-a imperativ te da bi u tom kontekstu trebalo uvesti glasanje kvalificiranom većinom o nekim pitanjima, iako se dobar dio može ostvariti "unutar postojećeg okvira".

Zagovornice glasanja kvalificiranom većinom o vanjskopolitičkim i sigurnosnim pitanjima uglavnom su zapadne članice EU-a, dok istočne većinom pravo veta smatraju sredstvom zaštite svojih interesa zbog demografske i ekonomske premoći zapadne Europe.

Marin se zastupnicima obratila u okviru programa Ovo je Europa, ciklusa redovitih obraćanja čelnika članica Unije na plenarnim sjednicama parlamenta.

Ove su godine s europarlamentarcima o aktualnim političkim temama za EU, među ostalim raspravljali estonska premijerka Kaja Kallas, talijanski premijer Mario Draghi, irski premijer Michael Martin i u lipnju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Govor Sanne Marin hvalili su centristički klubovi zastupnica (pučani, socijaldemokrati i liberalni klub Renew Europe), dok su je, iz različitih razloga, kritizirali zeleni, ljevica i desnica.

Philipe Lamberts iz Zelenih kritizirao je finsku premijerku zbog štedljivog stava Finske prema trošenju europskog novca, istaknuvši da članstvo u EU-u znači i fiskalnu solidarnost.

- Prije ili kasnije čak i štedljivi trebaju solidarnost od drugih. Finska sada traži sigurnosna jamstva od drugih članica NATO-a. Članstvo u klubu nije jednosmjerna ulica, kazao je.

Laura Huhtasaari, finska zastupnica iz desng kluba Identiteta i demokracija, je pak optužila Marin da je suodgovorna za rast kriminala u Finskoj provođenjem neodgovorne migracijske politike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!