17:57 / 09.06.2020.

Autor: T.V./Hina

Mario Centeno napušta vladu Portugala i čelno mjesto Eurogrupe

Foto: REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Foto: REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Foto: - / REUTERS

Mario Centeno podnio je ostavku na dužnost portugalskog ministra financija, čime odlazi i s dužnosti predsjednika Eurogrupe koju je obnašao od prosinca 2017.
Mario Centeno podnio je ostavku na dužnost portugalskog ministra financija, čime odlazi i s dužnosti predsjednika Eurogrupe koju je obnašao od prosinca 2017., objavilo je u utorak portugalsko predsjedništvo. 

- Predsjednik republike Marcelo Rebelo de Sousa prihvatio je ostavku Marija Centena, navedeno je u priopćenju.

Predsjedanje Eurogrupom tradicionalno se povjerava nekom ministru financija. Eurogrupa bira svog predsjednika na mandat od dvije i po godine, a na toj dužnosti Centeno  je naslijedio Nizozemca Jeroena Dijsselbloema.

Centeno je ostavku objavio u utorak na dan kada se obvezao da vlada donese rebalans proračuna za 2020. zbog epidemije koronavirusa koja je nanijela gubitak portugalskim javnim financijama.

Na dužnost predsjednika Eurogrupe došao je kada je dokazao u svojoj vladi socijalista da je moguće pomiriti gospodarski rast i proračunsku disciplinu.

Bivši njemački ministar financija Wolfgang Schäuble kazao je jednom za Centena da je "kao Cristiano Ronaldo za Ecofin", Vijeće ministsra gospodarstva i financija Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!