09:49 / 09.01.2020.

Autor: T.D./HRT

Markotić: Proračun EU-a mora se donijeti što prije

-

-

Foto: - / -

Gost emisije Studio 4 bio je veleposlanik Gordan Markotić. Komentirao je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, proračun i proširenje EU-a.
Gost emisije Studio 4 bio je veleposlanik Gordan Markotić. Komentirao je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, proračun i proširenje EU-a.

- Formalno pravno od 1. siječnja počeli smo zasjedanje kada smo ugostili novinare iz redakcija u Bruxellesu. Danas je na redu posjet Charlesa Michela. U petak u Zagreb dolazi čitava Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen. Danas je svečani koncert, koji će se održati HNK-u. Koncert u HNK-u je kulturno-politički događaj. Okupit će se svi dužnosnici, osobe iz javnog života, kaže Markotić.

Proširenje Europke unije

-
Sjeverna Makedonija i Albanija dio su priče koja otvara priliku zemljama zapadnog Balkana da jednog dana postanu članice Europske unije. To je vrlo bitno za cijelu regiju. To je bitno za Europsku uniju u cjelini. Tim državama se mora održati perspektiva nekog budućeg članstva u Europskoj uniji. Naravno, uz ispunjavanje uvjeta koje su i druge članice ispunile. Uvjeti za Srbiju i Crnu Goru su puno stroži. Svaka država koja kasnije ulazi ima kompleksnije uvjete koje mora ispunjavati, objašnjava Gordan Markotić.

Veleposlanik Markotić kaže kako je Francuska htjela debirokratizirati cijeli postupak pristupanja Europskoj uniji.

- I sada postoje određene mjere oko otvaranja i zatvaranja pregovara, ali Francuska sad želi da se to na neki način formulira, dodaje Markotić.

Proračun

- Europska unija ne može funkcionirati bez novog proračuna. To je taj višegodišnji financijski okvir koji bi se trebao donijeti za razdoblje 2021.-2027. Proračun se mora što prije donijeti. Tako će se moći što prije izdvojiti sredstva za fondove pogotovo koji su bitni manjim državama. Pogotovo državama poput Hrvatske. Zbog kohezijskog fonda i poljoprivredne politike. Nema određenog vremenskog okvira za donošenje proračuna, ali treba donijeti što prije, kaže Markotić.

Uloga i zadaća premijera

- Premijer će predstaviti plan 14.1. 2020. u Europskom parlamentu. Ministri će ranije predstaviti svoj program iz resora. Sabor će do 15.1. znati koji je prioritet prema područjima, a onda će Andrej Plenković u cjelini to predstaviti, objašnjava Markotić.

Veleposlanik Markotić smatra kako je bitno da premijer u saboru upozna sve s planovima. Da ne bi bilo nepoznanica, da se vidi u kojem smjeru idemo.

- Program je sačinjen da odražava i programske prioritete, naravno, uzima prioritete Europske unije kao cjeline budući da mi predsjedamo Vijećem Europske unije koji se inače zove glas država članica Europske unije, kaže Gordan Markotić.

Dužnost premijera zemlje predsjedateljice je da stalno bude u kontaktu sa svojim kolegama država članica Europske unije, smatra Markotić.

- Nije dovoljno biti samo na sastancima Europskog vijeća gdje se premijeri i zastupnici zemlja članica okupljaju. Treba stalno održavati konzultacije i stalno biti aktivan. Jedino aktivni dijalog može utjecati na Europsku uniju i pitanja koja se postavljaju pred članstvo, ističe Gordan Mrakotić.         
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!