Matić i Ressler u užem izboru za 'EU Oscara'

09.03.2022.

17:31

Autor: P.F./Hina

Predrag Fred Matić i Karlo Ressler

Predrag Fred Matić i Karlo Ressler

Foto: Marko Lukunic / Pixsell / HRT

Dvoje hrvatskih eurozastupnika, Karlo Ressler (EPP/HDZ) i Predrag Fred Matić (S&D/SDP), ušli su u uži izbor za nagradu MEP awards, poznatiju kao "EU Oscar" koja se svake godine dodjeljuje najuspješnijim eurozastupnicima i eurozastupnicama u određenim kategorijama, objavio je Parliament Magazine.

Ressler je nominiran u kategoriji doprinosa gospodarskom oporavku i razvoju Europske unije. Zastupnik iz redova pučana smatra to priznanjem ne samo njemu, već i njegovim kolegama i suradnicima i vidi to kao još jedan dodatan motiv, poticaj za budućnost.

Ressler, najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti EP-a, pregovarao je u ime Parlamenta o proračunu za 2022. godinu - o 170 milijardi eura vrijednim programima za poduzetnike, poljoprivrednike, lokalne zajednice i ostale korisnike u svim dijelovima Europe, a glavni fokus proračuna bio je na potpori malom i srednjem poduzetništvu i ulaganjima u znanosti, digitalizaciju i sigurnost. Proračun je uvećan za 480 milijuna eura u odnosu na prvi prijedlog.

- Taj rezultat od 480 milijuna eura više od prijedloga Komisije nije nešto uobičajeno u tim pregovorima, a pogotovo nije nešto uobičajeno u situaciji u kojoj smo bili prošle godine kada se prvi put formirala jedna paralelna tračnica tih rekordnih investicija kroz Mehanizam oporavka i otpornosti, rekao je Ressler Hini.

Socijaldemokrat Matić jedan je od četvero kandidata koji se bore za nagradu za najboljeg zastupnika u kategoriji zaštite ljudskih prava. Matić je bio izvjestitelj EP-a za rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena i vjeruje da je upravo ta rezolucija zaslužna za ulazak u najuži krug za osvajanje "EU Oscara" čime je, kako je rekao, ugodno iznenađen.

- Ta rezolucija je izazvala veliku buru. Sa strane desnice negativnu, sa strane ljevice pozitivnu. I ta rezolucija je jedan od najznačajnijih dokumenata koji je Europski parlament donio u zadnjih 10, 15, 20 godina. Naravno da su značajniji po svojoj važnosti dokumenti koji govore o financijama jer iz toga se crpe sve daljnje aktivnosti, ali ovaj je izazvao toliki interes da je u jednom trenutku pokojni predsjednik EP-a David Sassoli s papom Franjom razgovarao i o toj temi, rekao je Matić Hini.

Rezolucija je izglasana u lipnju prošle godine, a njome se poziva da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja. Rezolucijom se također apelira se na države članice da uvedu sveobuhvatni seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Stručni žiri analizirat će doprinos i rad nominiranih zastupnika u svim kategorijama, a dodjela nagrada održat će se 29. lipnja u Bruxellesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!