23:03 / 23.06.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Matić: Nitko se ne zalaže za pobačaj, ali on je ženin izbor

Europarlamentarac Predrag Fred Matić

Europarlamentarac Predrag Fred Matić

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Uoči glasanja Europskog parlamenta o njegovom izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić istaknuo je na plenarnoj sjednici kako su lažne tvrdnje da se u toj rezoluciji promovira pobačaj. Matićevo je izvješće kritizirano s desnog političkog spektra zbog, kako se tvrdi, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.


- Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije. Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23.000 žena na svijetu, rekao je Predrag Matić

Predstavljajući izvješće na plenarnoj sjednici EP-a rekao je da je "naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor".

- Nitko ne brani pravo liječnicima na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu, istaknuo je dodavši kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Kazao da je doživio ljute, bezočne i degutantne kritike te da je dobio stotine mrzilačkih mailova "od onih kojima su puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa",

Zastupnik SDP-a smatra da glasanjem za tu nezakonodavnu rezoluciju "muškarci trebaju pokazati da im je važno poštivanje ženskih prava, žene kolika im je razina samopoštovanja, a da svi zastupnici trebaju pokazati kakvu Europu žele". Drži da su protivnici rezolucije spremni zanemariti njene brojne dijelove u kojima se govori o poboljšanju zdravlja žena i "dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija".

Protivnike svog izvješća usporedio je s "ravnozemljašima".

- Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče. kazao je.

- Sutra je veliki dan za Europu i cijeli napredni svijet. Sutra odlučujemo o pozicioniranju Europe kao zajednice koja odabire živjeti u 21. ili 17. stoljeću. Ne dopustite da nas povijest zapamti kao ove druge, zaključio je.


Kritike Matićevog izvješća

Matićevo je izvješće kritizirano s desnog političkog spektra zbog, kako se tvrdi, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Karlo Ressler ranije je izjavio da rezolucija "unosi zbunjujući jezik koji izjednačava priziv savjesti s uskraćivanjem medicinske skrbi", dok je HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol poručio da je pravo na priziv savjesti civilizacijski doseg.

Sokol je također istaknuo, navodi se u priopćenju ureda zastupnika, da Matić zagovaranjem sadržaja nastavnog programa spolnog odgoja temeljenog na rodnoj ideologiji prekoračuje nadležnosti Europske unije i pokušava docirati državama članicama o tome što bi se u okviru njihova programa trebalo podučavati.

- Matić je Izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj, a da je tome tako proizlazi i iz činjenice da Matić u Izvješću navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja, dodaje Sokol. Zatražio je da se o spornim dijelovima izvješća odvojeno glasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!