Matić: Tijekom kancelarske ere Angele Merkel nagomilali su se problemi

05.10.2021.

10:08

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Srećko Matić

Srećko Matić

Foto: Studio 4 / HRT

Zasad se čini da je u Njemačkoj nakon parlamentarnih izbora najizglednija vlada koju bi formirao SPD sa Zelenima i FDP-om, rekao je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Matić je rekao da koalicijski pregovori još nisu ni počeli te da je sada u fazi sondiranje, ili ono što se u nogometu naziva ispitivanje snaga.


- Ulazi se u pregovore, dogovore, pokušava se jednostavno ispitati dokle su te crvene linije pojedinih partnera kako bi se eventualno s njima moglo razgovarati o stvarnoj koaliciji, rekao je Matić.


Rekao je i kako je neizvjesna politička budućnost Armina Lascheta, predsjednika CDU-a.


Matić je rekao da Nijemci znaju da njihova zemlja izvana često puno bolje izgleda nego iznutra te da su se tijekom kancelarske ere Angele Merkel nagomilali problemi. Jedan od problema s kojima se Njemačka sada suočava je inflacija, koja je prešla granicu od 4 posto.


- Čini se da Nijemci ipak žele ostaviti dojam da ih za sada stvari ne zabrinjavaju, iako bi ih, po mom mišljenju, itekako trebale zabrinjavati jer prognoze za iduću godinu su još gore, da će stopa inflacije u Njemačkoj prijeći i 5 posto, što, naravno, za sobom otvara cijeli niz novih problema, rekao je Matić.

Matić je također rekao da je potencijalni rizik ne samo za Njemačku, već i za Europsku zemlju, pa i za manje zemlje u njoj, poput Hrvatske - što će se dogoditi ako privreda jedne ovako velike zemlje doživi ozbiljniju krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!