16:24 / 20.08.2019.

Autor: D.S./T.V./Hina

Mattarella prihvatio Conteovu ostavku, sutra počinju konzultacije

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella (Foto: REUTERS/Massimo Pinca)

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella (Foto: REUTERS/Massimo Pinca)

Foto: - / REUTERS

Pala je talijanska vlada. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera Giuseppea Contea i sutra će započeti razgovore s čelnicima stranaka kako bi pronašli rješenje političke krize.
Pala je talijanska vlada. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera Giuseppea Contea i već sutra poslijepodne će započeti razgovore s čelnicima stranaka kako bi pronašli rješenje političke krize, priopćio je njegov ured.

Ako ne bude dogovora o formiranju nove vlade, Italiju čekaju novi izbori. 

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Conte je ostavkom preduhitrio najavljeno glasovanje o povjerenju njegovu kabinetu, a Salvinija je proglasio "neodgovornim" ta ga optužio da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".

Salvini je još prije dva tjedna raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda te zatražio raspisivanje izbora najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama koje mu predviđaju potporu od čak 38 posto. - Danas moram zaključiti! Odluka Lige, koja je tražila od Senata da glasuje o nepovjerenju vladi, preko izjava i ponašanja posljednjih dana i tjedana, zahtijevaju od mene da privedem kraju rad u vladi. Pozorno ću pratiti sve intervencije koje će slijediti. No želim izvijestiti da ću dovršiti ovu institucionalnu tranziciju na dosljedan način, rekao je Conte.

Salvinijeva ekstremno desna Liga zalaže se za izbore, a u tome ima podršku Berlusconijeve Forza Italije, kao i neofašističke stranke Talijanska braća, koja je također bila dio vladajuće koalicije. S druge strane, populistički Pokret pet zvjezdica navodno je u pregovorima s Demokratskom strankom, koju smještaju u lijevi centar, kako bi s njom pokušao formirati poptuno novu, rekonfiguriranu vladu, čime bi Salvini bio otjeran u oporbu.

- U ovom domu postoje slobodne žene i muškarci i manje slobodne žene i muškaraci. Tko se boji presude Talijana na izborima - nije slobodna žena ili slobodan muškarac, vrlo jednostavno. To je bit demokracije, poručio je Salvini.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella mogao bi odlučiti ne sazvati prijevremene izbore, nego povjeriti sastavljanje kabineta novom mandataru. Mattarelli je na raspolaganju i opcija imenovanja privremene tehničke vlade čiji bi ključni zadatak bio osigurati donošenje proračuna za sljedeću godinu. No za takvu odluku šefu talijanske države potrebna je većina u parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!