18:12 / 29.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Mattarella pristao na drugi predsjednički mandat

Sergio Mattarella

Sergio Mattarella

Foto: Paolo Giandotti/Italian Presidency / Handout via REUTERS

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella pristao je na drugi predsjednički mandat nakon što su ga koalicijske stranke zamolile da preispita svoju odluku o odlasku s dužnosti, rekla je u subotu ministrica za regionalna pitanja.

- Spremnost predsjednika Sergia Mattarelle da odradi drugi mandat, koji je zatražila velika većina političkih stranaka, pokazuje njegov osjećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njezinim institucijama, rekla je ministrica Mariastella Gelmini.


Mattarella (80) prvotno je isključio mogućnost ostanka na dužnosti, ali s obzirom na to da je politička stabilnost zemlje ugrožena, smatralo se da je malo vjerojatno da će se oduprijeti pritisku da ostane.


Čelnik Demokratske stranke lijevog centra (PD) Enrico Letta, koji se zalagao za Mattarellin reizbor, razgovarao je s novinarima kako bi izrazio "golemu zahvalnost predsjedniku Mattarelli zbog njegove velikodušne odluke".


Šefovi parlamenta otišli su u predsjedničku palaču u središnjem Rimu kako bi ga zamolili da ostane na dužnosti, nakon što zastupnici nisu uspjeli izabrati predsjednika u subotu nakon sedam krugova glasovanja.


Sam predsjednik zasad nije komentirao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!