14:31 / 05.08.2019.

Autor: M.K./HINA

Mediji optužili Frontex za toleriranje grubosti prema migrantima

Foto: REUTERS/Florion Goga

Foto: REUTERS/Florion Goga

Foto: - / REUTERS

Frontex, agenciju za nadzor vanjskih granica EU-a, nekoliko je medija optužilo da je tolerirao grubo postupanje lokalnih državnih službenika prema migrantima i da je sam kršio ljudska prava pri njihovu protjerivanju.


U zajedničkoj istrazi, koju su vodili istraživački portal Correctiv, britanski dnevnik Guardian i njemačka mreža ARD, koja će u utorak objaviti svoju reportažu, predbacuje se Frontexu da graničarima "u Bugarskoj, Mađarskoj i Grčkoj" dopušta da tražitelje azila vraćaju uz pomoć pasa i paprenog spreja, grubo ih odgurujući.

Ta tri glasila kažu da se oslanjaju na "stotine Frontexovih internih dokumenata" iz kojih je vidljivo takvo grubo postupanje za koje europska agencija redovito "odbija podignuti optužnice". ARD je na svojoj mrežnoj stranici objavio dijelove reportaže.

Frontex može povući svoje osoblje iz tih zemalja, a budući da to ne čini, suodgovoran je za takvo postupanje, upozorio je čelnik Konzultativnog foruma agencije Stephan Kessler.

Frontex je odbacio navode da je postupao protuzakonito i kršio ljudska prava imigranata na vanjskim granicama EU-a ili pri deportaciji.

"Frontex osuđuje svaku vrstu nehumanog postupanja, vraćanja bez pravnog postupka i svaki drugi oblik nasilja, što je nezakonito prema europskoj Povelji o temeljnim pravima", poručila je ta agencija.

Agencija, kojoj je sjedište u Varšavi, rekla je na upit AFP-a da zasad nijedna tužba nije podignuta protiv nekog njezinog agenta. Dodaje da će "proučiti pitanje" i donijeti "potrebne mjere" u vezi s tim navodima.

"Ipak treba istaknuti da agencija, iako može razriješiti agenta poslanog na teren u sklopu Frontexovih operacija, nije nadležna za ponašanje policije na lokalnoj granici ni za vođenje istrage na teritoriju EU-a", dodaje Frontex u priopćenju.

Frontex ima oko tisuću zaposlenika i 1500 pričuvnika koje može razmjestiti u slučaju krize. Oni, primjerice, mogu pomagati mjesnim dužnosnicima pri prijavi i identifikaciji migranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!