Međunarodni predstavnici na Balkanu: Tu smo da pomažemo, ne da upravljamo

30.08.2022.

19:51

Autor: I.B./Hina

Bled

Bled

Foto: Shutterstock / HRT

Međunarodna zajednica mora shvatiti da je njena uloga podrška, a ne upravljanje zapadnim Balkanom, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt na panelu o regiji na Bledskom strateškom forumu.

Drugog dana Bledskog strateškog foruma održan je panel pod nazivom 'EU i zapadni Balkan: Tko je spreman?', na kojem su uz Schmidta sudjelovali i američki izaslanik za to područje Gabriel Escobar, predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak te ministri vanjskih poslova Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine.

Govoreći o potonjoj, zemlji kojoj se bliže parlamentarni izbori, Schmidt je kazao kako nije potreban Dayton broj 2 nego da njeni stanovnici moraju uzeti stvari u svoje ruke i odlučiti o svojoj sudbini.

Međunarodna zajednica mora shvatiti da smo mi ovdje samo da podržimo ovaj dio Europe, ne da njime upravljamo, kazao je Nijemac koji se dan ranije sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Escobar je rekao da u BiH traje etničko natjecanje u korupciji te da ta država stoga ima najgori demografski problem.

Ljudi ne napuštaju zemlju jer ne žele živjeti u multietničkoj državi, nego zbog korupcije, rekao je izaslanik američke vlade, naglasivši da brojne stranke na vlasti u regiji sudjeluju u tome.

Amerikanac je rekao da tri stranke u BiH nisu uspjele u reformskom procesu, pa dodao da je većina sporova u regiji proteklih godina imala vezu s tretmanom i statusom manjina u regiji, bili to Hrvati u BiH ili Srbi na sjevernom Kosovu.

Moramo stvoriti novi kompakt koji će dovesti do toga da se manjine osjećaju reprezentiranima, cijenjenima i integriranima, poručio je.

Escobar je zaključio da, kao u slučaju nedavnog napretka u pregovorima između Kosova i Srbije, svi uspjesi od Daytona do prošle subote dolaze kroz jedinstvo EU-a i SAD-a.

Lajčak je na bledskom panelu kazao kako je Europska unija danas spremnija nego ikad u proteklih dvadesetak godina na proširenje te da postoji novi zamah.

Shvatili smo da ne možemo nastaviti glumiti da želimo nove članice i da vjerujemo našim partnerima u regiji koji tvrde da su ozbiljni oko reformi, kazao je predstavnik EU-a koji je od 2007. do 2009. bio na Schmidtovoj današnjoj funkciji.

Bivši slovački ministar vanjskih poslova rekao je da je ruska agresija na Ukrajinu dodatno pokazala kako je proširenje politički, a ne tehnički proces, pa istaknuo da mu je drago da je EU vratila svoj geopolitički razum i strateško vodstvo dajući status kandidata Ukrajini i Moldaviji te uvjetno Gruziji.

Te zemlje su manje spremne, ali su predanije nego zemlje zapadnog Balkana za koje se čini da se danas više žale o svemu, osim o sebi, vjerujući da će ih geopolitika i inercija odvesti u EU, a ne reforme i težak rad.

Zamah postoji, neće trajati zauvijek, ako ga ne iskoristimo nemojte kriviti EU, rekao je Lajčak.

Slovak je kazao i kako je ruska agresija promijenila svjetski poredak, da se ne zna kakav će on biti u budućnosti, no da je za EU ključno da bude jedan od glavnih aktera da sjedi za stolom, ne da bude na meniju.

Ako ćemo za 5 godina i dalje biti zaokupljeni zapadnim Balkanom, to znači da nismo geopolitički akter, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!