Meloni: ECB-ova monetarna politika mogla bi donijeti više štete nego koristi

28.06.2023.

14:45

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstuck

Europska središnja banka podizanjem kamatnih stopa slijedi pojednostavljeni recept borbe protiv inflacije koji bi mogao donijeti više štete nego koristi, upozorila je u srijedu talijanska premijerka Giorgia Meloni.

ECB je na lipanjskoj sjednici ponovo kamatne stope u eurozoni, na najvišu razinu u 22 godine i dodao da će ih gotovo sigurno podići i u srpnju budući da će inflacija ostati iznad ciljanih dva posto do kraja 2025. godine.

- Treba se odlučno boriti protiv inflacije, no mnogi drže da pojednostavljeni recept povećanja kamatnih stopa koji ECB slijedi nije dobro rješenje, izjavila je Meloni u parlamentu.

- Moramo u računicu uključiti rizik da bi kontinuirano povećanje kamatnih stopa moglo više naštetiti našim gospodarstvima nego inflacija, da bi lijek na kraju mogao napraviti veću štetu nego sama bolest, rekla je talijanska premijerka.

Podizanje kamatnih stopa podiže troškove servisiranja talijanskog javnog duga i moglo bi, strahuju u Rimu, ponovo izazvati recesiju. Talijanska premijerka nadovezala se na niz članova vlade koji su kritizirali ECB od početka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u srpnju prošle godine.

Ministar zaštite okoliša i energetike Gilberto Pichetto Fratin rekao je u srijedu da bi ECB-ovo "pretjerano" podizanje kamatnih stopa moglo izazvati efekt bumeranga.

Ministar vanjskih poslova Anonio Tajani izjavio je da podizanje troškova zaduživanja "nije u interesu (gospodarskog) rasta". Meloni je, govoreći u Zastupničkom domu uoči summita EU-a u Bruxellesu, rekla da inflaciju nije izazvalo pregrijavanje europskog gospodarstva, već vanjski čimbenici, poput rata u Ukrajini koji je potaknuo rast cijena energije. Predstavnici Italije u ECB-u, član uprave Fabio Panetta i šef talijanske središnje banke Ignazio Visco, spadaju među zagovornike blage monetarne politike u upravnom vijeću koje odlučuje o kamatnim stopama u eurozoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!