Meloni: Italija je dio Europe i zapadnog svijeta

25.10.2022.

13:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Talijanska premijerka Giorgia Meloni

Talijanska premijerka Giorgia Meloni

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Italija je dio Europe i zapadnog svijeta, poručila je danas odlučno nova talijanska premijerka Giorgia Meloni, čelnica postfašističke i euroskeptične stranke Braća Italije.


Istaknula je da talijanski pristup nije "kočiti i sabotirati europsku integraciju", već poboljšati rad zajedničkog sustava, u svom govoru o općoj politici pred zastupnicima koji tijekom večeri trebaju glasati o povjerenju njezinoj vladi. Ishod je izvjestan zbog apsolutne većine kojom raspolaže njezina koalicija.

- Italija će poštovati (europska) pravila, rekla je Meloni, premda Rim želi sudjelovati u promjeni onih koja nisu djelotvorna.

- EU je zajednička kuća za rješavanje izazova koje zemlje članice teško mogu riješiti same, ocijenila je, dodajući da EU dosad nije činio dovoljno na tom polju.

Meloni je uz to obećala da će Italija i ubuduće biti "pouzdan partner NATO-a u potpori Ukrajini koji se protivi ruskoj agresiji", osudivši "ucjenu" za kojom poseže ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Popustiti pred Putinovom ucjenom energentima neće riješiti problem, već ga pogoršati i otvoriti put novim traženjima i ucjenama i budućem još većem rastu (cijene) energije od onoga koji smo vidjeli zadnjih mjeseci, ocijenila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!