Meloni: Nova talijanska vlada slijedit će politiku Europe i NATO-a

19.10.2022.

21:55

Autor: Hina/HRT/D.S.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Foto: - / Shutterstock

Giorgia Meloni, koja bi trebala postati sljedeća talijanska premijerka, bacila je svojim desničarskim partnerima rukavicu u lice, rekavši da će njezina nova vlada u potpunosti podržavati NATO i u cijelosti biti dio Europe.

- Italija s nama u vladi nikad neće biti slaba karika na Zapadu, priopćila je Meloni, dodavši da se bilo koja stranka koja se ne slaže s tom izjavom neće pridružiti njezinoj administraciji.


Njezina beskompromisna izjava uslijedila je nakon objave snimke u kojoj se moglo čuti njezinog konzervativnog suradnika Silvija Berlusconija kako optužuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za poticanje mjesecima dugačkog rata s Rusijom.


Berlusconi (86) je dugogodišnji prijatelj s Vladimirom Putinom, a njegovi komentari slijede niz izjava proteklih mjeseci u kojima je podupro stav Moskve po pitanju invazije Ukrajine, dok je kritizirao odgovor zapada.


Meloni, od koje bi se već ovaj vikend moglo tražiti da sastavi vladu, uzastopno je obećavala nastaviti podupirati Ukrajinu i sankcije Zapada protiv Rusije.


- S jednom stvari sam bila, jesam i uvijek ću biti jasna. Planiram voditi vladu s jasnom i nedvosmislenom vanjskom politikom, rekla je i dodala: Tko god se ne slaže s ovom temeljnom politikom, ne može biti dio vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!