Meloni obišla poplavljena područja, EU šalje Italiji pomoć

21.05.2023.

19:57

Autor: T.V./HRT/Hina

Poplave u Italiji

Poplave u Italiji

Foto: Claudia Greco / REUTERS

Talijanska premijerka Giorgia Meloni obećala je u nedjelju podršku u oporavku regije pri obilasku poplavljenih područja, a Europska komisija objavila je da Italiji šalje pumpe za raščišćavanje posljedica razornih poplava u regiji Emiliji Romagni.

- To je bila tragedija no uvijek se možemo oporaviti nakon teških kriza, rekla je Meloni novinarima u Ravenni, gradu koji je među najteže stradalima u poplavama. Štete su goleme no teško je to još procijeniti financijski, rekla je premijerka koja je prekinula sudjelovanje na samitu G7 u Japanu i vratila u domovinu kako bi se osobno uvjerila u razmjere katastrofe.

Kolege, šefovi država i vlada skupine Sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta okupljeni u japanskom gradu Hirošimi ponudili su različite oblike pomoći.

Kiša je u nedjelju prestala te spasilačke ekipe i volonteri pokušavaju ispumpati vodu iz poplavljenih kuća i očistiti blato koje je preplavilo kuće i ulice.

Pomoć EU-a

Italija će dobiti pumpe za raščišćavanje posljedica razornih poplava koje su pogodile sjever te zemlje, objavila je Europska komisija u nedjelju.

Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Poljska, Njemačka, Francuska, Bugarska šalju pomoć Italiji pošto je Europska unija aktivirala mehanizam za civilnu zaštitu.

Mehanizam je platforma putem koje se koordinira hitna pomoć zemljama članicama Europske unije.

- EU pruža punu solidarnost Italiji nakon nedavnih smrtonosnih poplava, rekao je povjerenik EU-a za upravljanje kriznim situacijama.

Talijanska vlada u utorak će odlučiti o hitnim mjerama kojima će odgovoriti na katastrofu.

Više od 36.000 ljudi raseljeno je zbog poplava u regiji Emilia Romagna koje su usmrtile 14 ljudi, izazvale stotine klizišta i goleme štete. Mnoga kućanstva još su bez struje.

Oko 10.000 postradalih moglo se vratiti kući do nedjelje navečer.

Usjevi su teško stradali u regiji koja je poznata kao bogato poljoprivredno i turističko područje.

- Šteta na poljima i u povrtnjacima je stopostotna. Imali smo sušu, mraz, a sada i katastrofalnu poplavu, rekao je Stefano Bonaccini, predsjednik pokrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!