Meloni spremna za trijumf na regionalnim izborima

13.02.2023.

18:07

Autor: M.Š./Hina/HRT

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Talijanska premijerka Giorgia Meloni i njeni koalicijski saveznici vjerojatno će pobijediti na izborima u dvije najbogatije talijanske regije u ponedjeljak, čime će ojačati pozicije desnice u zemlji.

Desni blok Giorgie Meloni favorit je za pobjedu na izborima u Laziju, nasuprot ljevici koja je trenutno na vlasti u toj regiji čije je središte talijanska prijestolnica Rim.

Prema izlaznoj anketi za RAI nakon izbora održanih 12. i 13. veljače, desna koalicija može računati na 50,5-54,5 posto glasova u Laciju.

Desnica će vjerojatno zadržati vlast u Lombardiji, čiji je najveći grad financijsko središte Italije Milano. Prema izlaznoj anketi RAI-a desnica u Lombardiji dobiva između 49,5 i 53,5 posto glasova.

Prvi je to izborni test za Meloni otkako je osvojila vlast na nacionalnim izborima u rujnu prošle godine i potvrda da još uvijek uživa snažnu podršku birača, iako je iznimno nizak odaziv skinuo dio sjaja s pobjede.

Glasalo je samo 42 posto birača, što je najniži odaziv u dvije regije do sada.

- Šteta što je odaziv bio vrlo, vrlo nizak. Moramo pokušati ponovno izgraditi odnos između građana i institucija, rekao je Fabio Rampelli, istaknuti član premijerkine stranke Braćo Italije za RAI.

Dodao je da će ishod izbora, u slučaju potvrde izlaznih anketa, predstavljati snažnu pobjedu i "izvanredan rezultat".

Ako pobijede u obje regije, desnica će kontrolirati 15 od 20 talijanskih regija uz središnju vladu, kažnjavajući podijeljenu ljevicu koja nije izašla na više nedavnih izbora s jednom listom.

U Laziju i Lombardiji živi nešto više od četvrtine stanovnika Italije, ali te dvije regije generiraju trećinu talijanskog BDP-a.

Dok se sveukupna izborna pobjeda desnice čini sigurnom, velika će se pozornost posvetiti raspodjeli glasova između stranke Braćo Italije i njezina dva manja partnera -- stranke Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija i Lige Mattea Salvinija.

Braćo Italije je nadmašila obje stranke na parlamentarnim izborima 2022., a politički komentatori ističu da će, u slučaju prevelike dominacije te stranke, Berlusconi i Salvini pokušati pronaći načine da povrate političku inicijativu moguće i nauštrb stabilnosti vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!