15:14 / 25.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Merkel: Borba protiv pandemije u središtu njemačkog predsjedanja EU-om

Foto: Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Foto: Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka je najavila da će borba protiv posljedica pandemije koronavirusa biti u središtu predsjedanja Njemačke Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine.
Njemačka kancelarka je najavila da će borba protiv posljedica pandemije koronavirusa biti u središtu predsjedanja Njemačke Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine.

Njemačka: Drugi dan zaredom pad broja novozaraženih

- Njemačko predsjedanje će biti u znaku borbe protiv pandemije i njezinih posljedica, rekla je Angela Merkel u svojoj redovitoj video poruci.

Ona je ustvrdila da će toliko dugo dok ne bude pronađeno uspješno cjepivo, pandemija određivati život u Europi.

- To znači da će njemačko predsjedanje EU-om proteći potpuno drukčije nego što smo planirali, rekla je Merkel.

Mjere borbe protiv posljedica pandemije će ići u smjeru gospodarskog oporavka i socijalnog jedinstva u Europi.

- Pandemija koronavirusa je ogroman izazov za cijelu Europsku uniju i pogođene su sve članice, pritom neke, poput Italije i Španjolske teže. I zato moramo pronaći načina kako reagirati zajednički, rekla je Merkel.

Ona je rekla kako je u ovakvim situacijama "Europa još važnija" nego inače i da je pokazala da funkcionira i u kriznim vremenima.

- Europa funkcionira iako se ne možemo fizički sastati u Bruxellesu nego razgovaramo preko video i telefonskih veza. No mi smo u prisnom kontaktu, rekla je Merkel.

Ona je još jednom naglasila kako će Njemačka u budućnosti uplaćivati više u zajednički proračun EU-a.

- Njemačka će se morati angažirati mnogo više nego što smo to do sada planirali, poručila je kancelarka i dodala kako Njemačka gospodarski stoji dobro, ali da ima zemalja u EU-u koje se brinu oko gospodarske budućnosti.

U smjeru daljnje EU integracije njemačka kancelarka je spomenula poreze na financijski sektor i zajedničku politiku trgovine ispušnim plinovima. Isto tako je kao jedan od prioriteta naglasila jačanje zdravstvenog sektora u zemljama članicama.

- Naš cilj je da na kraju predsjedanja imamo više Europe i to Europe koja je bolje dorasla izazovima 21. stoljeća nego što je to slučaj danas, rekla je Angela Merkel u svojoj redovitoj video-poruci.

Njemačka vlada će na sjednici u srijedu raspravljati o smjernicama njemačkog predsjedanja EU-om koju ova zemlja početkom srpnja preuzima od Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!