Merkel dobila najviše državno odličje, mišljenja podijeljena

17.04.2023.

20:02

Autor: Hina/HRT/R.S.

Frank-Walter Steinmeier i Angela Merkel

Frank-Walter Steinmeier i Angela Merkel

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odličje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja.

- Zadovoljstvo mi je danas na ovaj način odati počast kancelarki Angeli Merkel za iznimno dugo obnašanje dužnosti i izvanredan politički put u kojem je iskustvo u diktaturi tako uvjerljivo iskoristila za jačanje demokracije. Oni koji su podcijenili gospođu Merkel, nisu bili u pravu, rekao je Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik. 

- Onima koji su 16 godina bili dijelom saveznog kancelarijata ovim putem mogu zahvaliti i jednostavno reći da sam doživjela mnoga vrlo dobra iskustava. Ovdje je Jürgen Klinsmann. On se baš ne uklapa ovamo jer nisam osobito sportski nastrojena. U početku, kad su ljudi mislili da me nogomet ne zanima, a o njemu da previše putuje u Kaliforniju, mi smo se nekonvencionalno spojili i nikad se više nismo izgubili iz vida. On je za mene čovjek koji pokazuje što se može postići. A Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. bilo bi nezamislivo bez Klinsmanna, istaknula je Angela Merkel, bivša kancelarka.

Kritike i pohvale 


Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja "16 izgubljenih godina". Po njegovu mišljenju "potpuno je preuranjeno" dati takvo odličje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno što sve spada u zasluge, a što su neuspjesi.

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tijekom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

- Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima, kazao je za DW politolog s minhenskog sveučilišta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi europskih država i vlada konstatirali kako na samitima Europskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

U vrijeme dok je Merkel obnašala dužnost kancelarke Europska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW.

No, za vrijeme njena mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari.

Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!