13:54 / 13.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Merkel i Conte sastaju se uoči europskog samita, tema oporavak gospodarstva

Foto: REUTERS/Yves Herman/Pool

Foto: REUTERS/Yves Herman/Pool

Foto: - / REUTERS

Merkel i Conte razgovarat će o Europskom stabilizacijskom mehanizmu u okviru kojega bi Italija mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njezinom gospodarstvu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom kako bi riješili prijepore o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, talijanski premijer Conte trebao bi doći na sastanak u dvorac Meseberg u okolici Berlina u 14 sati, a dvoje lidera bi nakon sastanka oko 17:30 trebali održati konferenciju za novinstvo.

Uoči samita europskih lidera koji se očekuje krajem tjedna Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Uz oko 35 tisuća smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom Italija je suočena s ozbiljnim gospodarskim posljedicama pandemije.

Kako se očekuje, Merkel i Conte razgovarat će o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u okviru kojega bi Italija mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njezinom gospodarstvu za koje je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto.

No ova je ponuda potaknula i prijepore unutar Italije i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tijekom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove.

Lideri država članica EU sastat će se u petak i subotu u Bruxellesu kako bi razmotrili plan Europske komisije o paketu pomoći vrijednom 750 milijardi eura namijenjenom gospodarskom oporavku.

Planom je predviđena bespovratna raspodjela 500 milijardi eura državama članicama te još 250 milijardi eura kroz zajmove.

Ovaj prijedlog sporan je nekim članicama Unije nezadovoljnim omjerom između bespovratnih sredstava i zajmova kao i kriterijima za dodjelu tih sredstava.
Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!