13:29 / 11.09.2019.

Autor: T.D./Hina

Merkel i dalje vjeruje da je moguć brexit sa sporazumom

Foto: REUTERS/Axel Schmidt

Foto: REUTERS/Axel Schmidt

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da je i dalje moguć brexit sa sporazumom iako je Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi.
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da je i dalje moguć brexit sa sporazumom iako je Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Britanski premijer Boris Johnson želi uvjeriti EU da pristane na novi sporazum na summitu 17. i 18. listopada. Britanski parlament usvojio je zakon koji mu nalaže da zatraži od Bruxellesa da odgodi brexit do 2020. ako ne uspije postići dogovor o novom sporazumu, no Johnson uporno poručuje da neće tražiti odgodu.

Čelnik stranke Brexit Nigel Farage u srijedu je ponudio izborni savez premijeru Borisu Johnsonu, no upozorio ga je da konzervativci neće dobro proći na izborima ako se ne dogodi jasan razlaz s Europskom unijom.

Johnson je izgubio većinu u donjem domu britanskog parlamenta i želi održati prijevremene izbore, no to ga je tijelo primoralo da od Europske unije traži odgodu brexita do 2020. ako do EU summita 17. i 18. listopada ne postigne dogovor o prijelaznom razdoblju.

Iako je parlament već dva puta odbio Johnsonove zahtjeve za izbore, Farage tvrdi da je jasno da će se oni uskoro održati, kao i da su se zbog brexita izmijenile tradicionalne preferencije birača prema laburistima i konzervativcima.

- Ako budemo nakon 31. listopada i dalje biti članovi Europske unije, što se čini veoma izglednim, velik broj glasova konzervativaca će otići stranci brexit, kazao je Farage.

- Konzervativci će od 1. studenog dobiti puno udaraca, kazao je Farage i dodao kako se veoma nada da će Boris Johnson pogledati brojke.  Ako ćemo ići protiv njih, oni ne mogu osvojiti većinu, zaključio je.

Otkrio je kako njegova stranka i konzervativci razgovaraju o mogućem sporazumu o nenapadanju, no zasad nema odgovora vladajućih.

Farage ja kao tadašnji čelnik stranke UKIP uvjerio bivšeg premijera Davida Camerona da raspiše referendum o brexitu, a zatim je predvodio kampanju za izlazak iz EU-a. Danas tvrdi kako se priprema za još jedan referendum o tom pitanju.

Zamjenik oporbene laburističke stranke Tom Watson je ranije u srijedu rekao da želi novi referendum o članstvu u Europskoj uniji prije održavanja parlamentarnih izbora.

Farage je upozorio da će stranka brexit, pobjednik izbora za Europski parlament u svibnju, osvojiti mjesta u pokrajinama Midlands, južni Wales i sjeverna Engleska, čime će poremetiti planove i konzervativcima i laburistima.

Istaknuo je kako očekuje da će EU u narednim tjednima dati neke ustupke Johnsonu prije 31. listopada, a da će on pokušati progurati sporazum kroz parlament.

- I dalje je posve moguće da se dogodi uređeni brexit i njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana. Ali i kažem da smo spremni za neuređeni brexit, kazala je Merkel u Bundestagu, tijekom rasprave o njemačkom proračunu za iduću godinu.

- Ali ostaje činjenica da nakon odlaska Velike Britanije imamo gospodarskog konkurenta na našim vratima, čak i ako želimo sačuvati blisku gospodarsku, vanjskopolitičku i sigurnosnu suradnju i prijateljske odnose, dodala je.

Merkel je naglasila da se ostalih 27 država članica mora ujediniti i osnažiti europski projekt.

- S jedne strane, slabiji smo kao Europljani zbog britanskog odlaska, to se mora reći, ali s druge, ovo je trenutak da se razviju nove snage, kazala je.

Merkel je pozdravila novi smjer koji je Europskoj uniji dala novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i kazala da se Unija mora zauzimati za multilateralizam.

- Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješiti svoje probleme i nećemo pobijediti ako svi budemo radili jedni protiv drugih, upozorila je. Vjerujem u situacije u kojima svi dobivaju, ako budemo surađivali, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!