16:23 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Merkel i Kurz zauzimaju se za potporu zemljama zapadnog Balkana na putu u EU

-

-

Foto: - / -

Nama zemlje zapadnog Balkana leže na srcu i moramo se potruditi da europski utjecaj u toj regiji ostane jak kako na to mjesto ne bi došao netko drugi, rekao je Kurz.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Sebastian Kurz  kao jedan od zajedničkih prioriteta naveli su približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, reklo je dvoje čelnika nakon susreta u Berlinu.

Složni smo oko toga da treba pojačano pratiti tzv. Berlinski proces približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Ove zemlje i dalje trebaju imati europsku perspektivu, rekla je Merkel novinarima nakon susreta s Kurzom.

Kurz, kojem je ovo prvi posjet Berlinu u svojstvu austrijskog kancelara,  istaknuo je da Europska unija mora pojačati svoju prisutnost na Balkanu.

Nama zemlje zapadnog Balkana leže na srcu i moramo se potruditi da europski utjecaj u toj regiji ostane jak kako na to mjesto ne bi došao netko drugi, rekao je Kurz.

Merkel je izjavila da je glavna tema razgovora bila europska politika, posebice u svjetlu Brexita, planiranja novog proračuna, pri čemu je Merkel istaknula kako i Austrija i Njemačka više uplaćuju u zajednički proračun nego što iz njega primaju te je najavila poseban sastanak tih tzv. neto članica EU-a.
I Merkel i Kurz zauzeli su se za bolju koordinaciju europske migrantske politike. Pritom nisu spominjane napetosti koje su se zbog migranata pojavljivale u prošlosti u odnosima između njih dvoje.

Zajednički nam je cilj smanjivanje ilegalne migracije i bolje osiguranje vanjskih granica Europske unije, rekla je Merkel koja je na početku obraćanja medijima izjavila kako vidi dobre temelje za rad s novom austrijskom vladom.

Kurz je istaknuo važnost Njemačke za Austriju i spomenuo 13 milijuna njemačkih turista koji svake godine posjete Austriju te 200.000 Austrijanaca koji žive u Njemačkoj što je, kako je rekao, golem broj za tako malu zemlju poput Austrije.

Odnedavno je na vlasti u Austriji koalicija između Kurzove Narodnjačke stranke Austrije i desne Slobodnjačke stranke Austrije koja je zajedno s francuskom Nacionalnom frontom i njemačkom Alternativom za Njemačku, jedan od najžešćih kritičara prijašnje liberalne migrantske politike njemačke vlade pod vodstvom Angele Merkel.

Merkel je prošli tjedan pristala na postavljanje godišnje granice između 180.000 i 220.000 za migrante koji ulaze u zemlju u pregovorima za formiranje nove vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!