11:39 / 07.01.2018.

Autor: HRT

Merkel i Schulz počeli petodnevne pregovore

-

-

Foto: - / -

Socijaldemokrati su s kancelarkom vladali osam od posljednjih 12 godina, ali njihov je čelnik, nakon katastrofalnog rezultata na izborima, odlučio odvesti SPD u oporbu.
U Njemačkoj su počeli ključni pregovori o formiranju nove vlade. CDU kancelarke Angele Merkel i njezin saveznik CSU idućih pet dana razgovarat će sa socijaldemokratima Martina Schulza.

Za Angelu Merkel ovo je možda posljednja prilika da formira stabilnu koaliciju. I danas je stala pred javnost pa poručila: Mnogo je posla pred nama, ali ja sam optimistična!

Socijaldemokrati su s kancelarkom vladali osam od posljednjih 12 godina, ali njihov je čelnik, nakon katastrofalnog rezultata na izborima, odlučio odvesti SPD u oporbu. Predomislio se nakon što su propali pregovori o stvaranju tzv. Jamajka koalicije i nakon što se u priču uključio njemački socijaldemokratski predsjednik.

Danas će Martin Schulz reći: U pregovore ulazim bez postavljanja crvene linije. Dali su si pet dana za postizanje dogovora. Najavili su da će za to vrijeme biti u medijskoj izolaciji.

Počinjemo razgovore koji su ključni za pitanje hoćemo li dobiti vladu Savezne Republike Njemačke u ovom izbornom razdoblju. Vladu koja bi mogla ovladati velikim izazovima ovog doba. Novo vrijeme treba novu politiku. Zato ove razgovore treba obilježiti volja da odgovorimo na velike izazove u svijetu, Europi i u obnovi naše zemlje ondje gdje je to potrebno solidarnom zajedništvu, izjavio je Schulz. 

Herst Seehofer (CSU) uvjeren je da će postići dogovor. CSU se jasno postavio, to je bilo i nužno na početku godine, a to što smo zaključili, sada ćemo ubaciti u razgovor. O sadržajima nećemo javno govoriti, potvrdio je Seehofer.   Angela Merkel (CDU) izjavila je kako su proteklih dana pripremani ovi pretpregovori, i između CDU-a i CSU-a, ali i s predsjednikom stranke Martinom Schulzom i predsjednicom frakcije Andreom Nahles. CDU ide u te razgovore s ciljem stvaranja pretpostavki za izgradnju stabilne vlade, naglasila je. 

Želimo osigurati stvaranje osnove da 5 iili 10 godina dalje živimo u blagostanju, u sigurnosti, u demokraciji, a to znači učvrstiti, poboljšati zajedništvo u našem društvu. S jedne strane to znači voditi brigu o radnim mjestima, posebno u doba digitalnih promjena, voditi brigu o pravednoj raspodjeli, sigurnosti u najširem smislu, o unutarnjoj i vanjskoj sigurnosti, o činjenici da na izazove u svijetu ne možemo odgovoriti ako ne surađujemo u Europi. Radit ćemo odlučno, intenzivno, istaknula je Angela Merkel.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!