16:51 / 08.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Merkel: Nacionalizam nije rješenje

Foto: REUTERS/Yves Herman/Pool

Foto: REUTERS/Yves Herman/Pool

Foto: - / REUTERS

Europska unija mora pokazati međusobnu soliarnost, osigurati da područja koja su više pogođena pandemijom dobiju više, poručila je.
Europska unija mora pokazati međusobnu soliarnost, osigurati da područja koja su više pogođena pandemijom dobiju više, a da pritom one koje su gospodarski jače ne bude previše opterećene, izjavila je u srijedu u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel.U snažnom, proeuropskom govoru u Europskom parlamentu, ona je upozorila da "povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje".

Stoga EU mora djelovati zajedno, "moramo osigurati da regije koje su najviše pogođene pandemijom korovirusa dobiju veću pomoć, a da pritom one snažnije ne budu previše opterećene".

Dodala je da "ne smijemo biti naivni", da mnogi čekaju u Europi jedva čekaju na neuspjeh EU-a.

- Pandemija koronavirusa i rješavanja njezinih posljedica obilježit će njemačko predsjedanje, rekla je Angela Merkel predstavljajući prioritete rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici ove godine.

- Glavni prioritet predsjedništva jest da Europska unija iziđe ujedinjena i snažna iz koronakrize, ne samo kratkorčno, nego želimo Europu koja ulijeva nadu. Želimo pokrenuti Europu, rekla je.

Istaknula je pet prioriteta na kojima će Njemačka inzistirati tijekom svoga predsjedanja: temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitaliizacija i uloga Europe u svijetu.

Dolazak u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu prvo je putovanje kancelarke Merkel izvan Njemačke od početka koronakrize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!