Merkel nazočila prvoj sjednici novog saziva njemačkog parlamenta

26.10.2021.

14:42

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je nazočila u galeriji za posjetitelje prvoj sjednici novog saziva njemačkog parlamenta u kojem ima više žena i pripadnika manjina.

Socijaldemokratkinja Baerbel Bas izabrana za predsjednicu Bundestaga


Zastupnici u njemačkom parlamentu izabrali su socijaldemokratkinju Baerbel Bas za novu predsjednicu Bundestaga.


Za Bas je glasala velika većina - 576 od 724 zastupnika na konstituirajućoj sjednici novog saziva Bundestaga u utorak.


Uobičajeno je da mjesto predsjednika parlamenta pripada stranci s najvećim brojem zastupnika, što je nakon rujanskih izbora postala Socijaldemokratska stranka njemačke (SPD).


Bas (53) treća je predsjednica Bundestaga. Ona je od 21019. bila potpredsjednica socijaldemokratskog kluba zastupnika u Bundestagu.


Svakom stranačkom klubu pripada mjesto potpredsjednika parlamenta, a sve stranke osim liberalnog FDP-a i krajnje desnog AfD-a nominirale su na tu poziciju žene. Zeleni su nominirali dugogodišnju potpredsjednicu Claudiju Roth, a krajnje lijeva stranka Ljevica Petru Pau.


Demokršćani (CDU/CSU) nominirali su Yvonne Magwas, dugogodišnju čelnicu žena CDU-a/CSU-a, a kandidatkinja SPD-a bivša je državna tajnica za integraciju Aydan Ozoguz. Potpredsjednici Bundestaga trebali bi biti potvrđeni u utorak.


Međutim, AfD je za sada bez potpredsjednika pošto je Bundestag odbio kandidata te stranke Michaela Kaufmanna. Od potrebnih 369 glasova Kaufmann je dobio samo 118. Bas kaže da je AfD odlučio da neće nominirati drugog kandidata pa za sada neće imati potpredsjednika.


U prošlom sazivu Bundestaga AfD nije imao potpredsjednika jer niti jedan kandidat nije dobio dovoljnu podršku.


Po sazivu novog Bundestaga završava mandat prethodne vlade, ali je njemački predsjednik zatražio od kancelarke Angele Merkel da njezina vlada nastavi obnašati dužnost do imenovanja njezinog nasljednika.

Donji dom parlamenta, u kojem sjede prosječno najmlađi zastupnici do sada te prve dvije transrodne zastupnice, sastao se kako bi izabrao svojeg predsjednika i druge članove predsjedništva.

Njemački konzervativci postigli su na izborima 26. rujna, nakon 16 godina vladavine, svoj najgori rezultat do sada.

Merkel se na izborima nije kandidirala. No njezin rejting je i dalje visok i ona će ostati na dužnosti sve dok Bundestag ne izabere njezina nasljednika, vjerojatno Olafa Scholza iz SPD-a.

SPD, koji je na izborima bio prvi, pregovara o formiranju koalicijske vlade sa Zelenima i liberalima (FPD), što bi trebalo završiti do 6. prosinca.

Tri stranke ističu da će njihova koalicija, prva te vrste na nacionalnoj razini, biti novi početak za Njemačku i da će se fokusirati na modernizaciju njemačkog gospodarstva, najvećeg u Europi, te borbu protiv klimatskih promjena.

Novi Bundestag, 20. u poslijeratnom razdoblju, najveći je do sada i ima 736 zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!