23:15 / 12.03.2020.

Autor: T.V./Hina

Merkel: Njemačka je u jedinstvenoj i izvanrednoj situaciji zbog koronavirusa

Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i izvanrednoj situaciji.
 Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i izvanrednoj situaciji.

- Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da gospodarstvo funkcionira, rekla je Merkel. Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

- U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće, rekla je Merkel u četvrtak navečer nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

- Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze, rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tomu donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i "brzu i nebirokratsku" pomoć za gospodarstvo.

- Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu, rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle poduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su danas donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika.

Epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak navečer izvijestio o rastu broja zaraženih. Trenutno bilježimo 2369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1567, stoji u priopćenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel je u četvrtak poslijepodne najavio odgađanje izvanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. travnja na kojem je trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnika stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!