16:53 / 21.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Merkel odbila počasno predsjedništvo CDU-a

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Annegret Hilse/File Photo / REUTERS

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je prihvatiti položaj počasne predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) te je odbila poziv na večeru vjerojatnog budućeg predsjednika CDU-a Friedricha Merza, javljaju njemački mediji u petak.

Merz bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji CDU-a trebao biti izabran za predsjednika stranke.

Bivša kancelarka je došla do zaključka kako titula počasnog predsjednika stranke više nije u duhu s vremenom, rekao je Armin Laschet, još uvijek predsjednik CDU-a, u razgovoru za TV postaju RTL.

Posljednji počasni predsjednik CDU-a Helmut Kohl s ovog položaja je odstupio nakon skandala oko stranačkih donacija.

Tjednik Spiegel istodobno javlja kako je Angela Merkel odbacila poziv na večeru Friedricha Merza, koji bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji u Berlinu trebao biti izabran za novog šefa stranke.

Kako javlja Spiegel, Merz je, nakon svoga sutrašnjeg izbora za predsjednika stranke, koji slovi kao siguran nakon što mu je baza u prosincu na internim izborima dala prednost, pozvao bivše predsjednike i predsjednice CDU-a na večeru.

Promatrači navode da je Merz, koji slovi kao predstavnik tradicionalnog, konzervativnog krila stranke, time htio poboljšati tradicionalno loše odnose s Angelom Merkel i liberalnim krilom stranke.

Poziv na večeru odbila je i Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je čelništvo CDU-a preuzela od Angele Merkel 2018.

I Merkel i Karrenbauer su odbijanje poziva obrazložile poklapanjem s drugim terminima.

Poziv na večeru su prihvatili bivši predsjednik stranke Wolfgang Schaeuble i još aktualni predsjednik Armin Laschet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!