Merkel osudila barbarski ruski rat

23:47 / 01.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i dubinskom prijelomnicom u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata.


- Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoobranu, rekla je Merkel u srijedu navečer.

Kazala je da podupire napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Europska unija, Sjedinjene Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi "barbarski rat i agresija Rusije".

Merkel je govorila pred dvjestotinjak gostiju na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta utjecajne Konfederacije njemačkih sindikata.

Istaknula je da će posljedice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.

Merkel se osvrnula i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj beskrajnoj žalosti nazvala je golemu potporu koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer.

- Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!