14:26 / 15.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Merkel osudila porast antisemitizma u Njemačkoj

Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice postojanja Središnjeg vijeća Židova u Berlinu, zabrinutost zbog jačanja antisemitizma u Njemačkoj.
Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice postojanja Središnjeg vijeća Židova u Berlinu, zabrinutost zbog jačanja antisemitizma u Njemačkoj založivši se za kažnjavanje djela s antisemitskom pozadinom.

-
Sramota je i ispunjava me sramom kada vidim kako se rasizam i anitsemitizam izražavaju u Njemačkoj, rekla je Angela Merkel govoreći na svečanosti povodom 70. obljetnice osnutka Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj.

Ona je zaključila kako ove pojave nikad nisu nestale iz Njemačke, ali da se već neko vrijeme pojavljuju u vidljivijem i nesputanijem obliku.

U društvenim mrežama mnoge izjave bujaju mržnjom i huškanjem. Ove pojave nikad ne smijemo prešućivati, rekla je Merkel ukazujući također na pojačanu pojavu teorija zavjere u kojima se Židovi spominju u negativnom svjetlu.

Prijetnje se brzo mogu pretvoriti u konkretne napade kako je na posebno užasan način pokazao prošlogodišnji napad na sinagogu u Halleu, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka se založila za odlučnu reakciju pravne države kada su u pitanju kaznena djela s antisemitskom pozadinom.

- Tamo gdje obrazovanje i objašnjenje više ne pomaže, mora nastupiti pravna država s punom jačinom kaznenog zakona, rekla je Merkel.

Povjerenje Židova ponovno na kušnji

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova Josef Schuster upozorio je na to da se Židovi u Njemačkoj više ne osjećaju sigurno.

- Povjerenje koje Židovi polažu u Njemačku je desetljećima pa i danas uvijek iznova bilo stavljano na kušnju, rekao je Schuster.

On je rekao kako se unutar Židovske zajednice razvio neugodan osjećaj te da se mnogi Židovi više u javnosti ne usuđuju pokazati svoj identitet.

Središnje vijeće Židova su 1950. u Frankfurtu osnovali preživjeli Holokausta i povratnici iz egzila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!