22:35 / 04.06.2020.

Autor: P.F./Hina

Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda

Foto: Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Foto: Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ubojstvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno, izrazila je žaljenje kancelarka u razgovoru za javnu mrežu ZDF.
Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda i rasizam koji je, smatra, zahvatio duboko podijeljeno američko društvo.

-
Ubojstvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno, izrazila je žaljenje kancelarka u razgovoru za javnu mrežu ZDF.

- Rasizam je oduvijek postojao. Nažalost, postoji i ovdje (u Njemačkoj), dodala je Merkel rekavši da se nada da će prosvjedi u SAD-u ostati mirni.

Četvorici policajaca koji su uhitili Georgea Floyda u Minneapolisu sada se sudi a njegova je smrt prekvalificirana u ubojstvo, što traže i stotine tisuća Amerikanaca koji prosvjeduju od prošlog tjedna, izvijestile su vlasti.

Tisuće na komemoraciji za ubijenog Georgea Floyda

Odgovarajući na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Merkel, na vlasti od 2005., rekla je da je, što se nje tiče, u politici uvijek pokušavala ujediniti ljude i pomiriti ih.

- Mislim da je politički stil (predsjednika Trumpa) veoma kontroverzan, dodala je Merkel koja 2021. odlazi s kancelarske dužnosti.

- Surađujem sa svim izabranim predsjednicima u svijetu, pa tako i s američkim predsjednikom. Sve što mogu učiniti jest nadati se da ćemo moći surađivati, istaknula je njemačka čelnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!