11:17 / 23.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Merkel: Pandemija tek na početku; Njemačka povećava uplate u proračun EU

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na razini Europske unije.
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na razini Europske unije i najavila povećanje njemačkih uplata u zajednički europski proračun.

-
Nitko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom, rekla je Angela Merkel tijekom obraćanja parlamentu koje uobičajeno prethodi svakom sastanku na vrhu Europske unije.

Upozorila je kako se kod trenutnog uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi "samo o jednoj etapi" u borbi protiv pandemije.

- Mi se još uvijek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu, rekla je Merkel.

Ona je iznova kritizirala ponašanje nekih saveznih pokrajina koje inzistiraju na što bržem i obuhvatnijem popuštanju restrikcija poput otvaranja škola ili gastronomskih objekata.
- Ponašanje nekih saveznih pokrajina mi stvara brige. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bi prebrzo, upozorila je Merkel.

Njemačka kancelarka je ukazala i na ograničavanje građanskih prava tijekom koronakrize i objasnila da joj do sada ništa nije tako teško palo kao zadiranje u temeljna prava poput prava na kretanje ili putovanje.

- Ova pandemija je teret po demokraciju jer ograničava upravo naša egzistencijalna prava i potrebe, rekla je Merkel.

'Nova situacija traži puno veća izdvajanja u proračun EU'
Merkel je uoči EU samita rekla kako novonastala situacija iziskuje i nov pristup financiranju ove zajednice.

- Mi moramo biti spremni u duhu solidarnosti, na jedno određeno vrijeme, u zajednički proračun uplaćivati potpuno drugačije, što znači mnogo više, doprinose. Jer mi želimo da se sve zemlje članice gospodarski oporave, rekla je Merkel i dodala kako je Europa "sudbonosna zajednica" te da se to mora i pokazati u ovom "neočekivanom izazovu pandemije".

Ona je istodobno još jednom odbacila ideju zajedničkog preuzimanja dugova preko tzv. korona-obveznica, između ostalog i zbog komplicirane procedure koja bi zbog potrebne privole svih 27 parlamenta EU-a bila dugotrajna.

- To bi bio dugotrajan i kompliciran proces koji nikome ne bi pomogao u sadašnjoj situaciji. Sada se radi o tome kako brzo pomoći kako bi ublažili posljedice krize, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je dala i punu podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) te ju okarakterizirala kao "neophodnog partnera" u borbi protiv pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!