18:40 / 21.03.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Merkel pred Bundestagom: Migrantska kriza podijelila Njemačku

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

U svom nastupu pred Bundestagom Angela Merkel je oštro osudila stradanja u Siriji, ali i djelovanje Turske. Zastupnici su taj dio izlaganja prekidali pljeskom.
Nakon najduljeg sastavljanja nove vlade u Saveznoj Republici Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel govorila je pred Bundestagom. Izbjeglička kriza podijelila je društvo u Njemačkoj, kaže kancelarka, zemlja je polarizirana, iako nam gospodarstvo stoji bolje nego ikada od ujedinjenja. Poručila je i kako je Njemačka uz Britaniju, vezano za nedavni napad bojnim otrovom, i kako su Trumpove nove carine protuzakonite.

U svom nastupu oštro je osudila stradanja u Siriji, ali i djelovanje Turske. Zastupnici su taj dio izlaganja prekidali pljeskom. "Ovih dana gledamo jeziva bombardiranja primjerice u istočnoj Guti. Oštro osuđujemo takvo djelovanje, posebno kada su meta škole. Dok Asadov režim ali i Rusija samo promatraju. Ovo što se događa u Afrinu, gdje tisuće i tisuće civila moraju bježati da ne bi poginuli, nije prihvatljivo, bez obzira na to kakve sigurnosne interese ima Turska. To najoštrije osuđujemo", poručila je Merkel.U Njemačkoj ali i Hrvatskoj sa zanimanjem se prate odluke o automobilima na dizelski pogon. Nedavno je sud dopustio gradovima pravo na zabranu takvih vozila. No, savezna vlada ne planira stroge mjere. "Čist zrak, inteligentan gradski prijevoz i individualna mobilnost moraju biti usklađeni tako da radna mjesta ne budu ugrožena, vlasnici dizelskih vozila izdani, a da mi pritom ipak štitimo okoliš. No, mi odbacujemo nacionalne zabrane za vozila", kazala je. Neki gradovi trebaju posebna rješenja zbog onečišćenja zraka, poručila je Mekel, dodavši i kako emisije dušika padaju svake godine i uskoro će biti unutar dopuštenih granica.

Merkel je govorila i o problemu podataka s Facebooka. Poručila je kako su ti podaci sirovina, materijal budućnosti, te da čovječanstvo mora donijeti odluku o tome čije su vlasništvo kao i o sudjelovanju svakog pojedinca. I druge aktualne teme našle su se u njezinu govoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!