15:30 / 14.04.2018.

Autor: HRT

Merkel: Saveznički udari u Siriji potrebni i primjereni

-

-

Foto: - / -

Saveznici su preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, kazala je kancelarka. Napad je bio primjeren i potreban, dodala je.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da podupire saveznički napad na Siriju ocjenjujući da je bio potreban i primjeren.

Merkel kaže da su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne rabi. Saveznici su preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, dodala je.

EU podržava udar na snage sirijskog režima Zračne udare u Siriji podržali su i Turska, Kanada i Izrael poručivši da su opravdani jer onemogućuju sirijski režim u upotrebi kemijskog oružja, dok ih je Iran osudio.

UN pozvao na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!