Merkel se oprašta od Francuske nakon 16 godina na vlasti

03.11.2021.

21:36

Autor: I.Z./HRT/Hina

Merkel se oprašta od Francuske nakon 16 godina na vlasti

Merkel se oprašta od Francuske nakon 16 godina na vlasti

Foto: Philippe Desmazes / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je u središtu Francuske primio u oproštajni posjet njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je tijekom svoje šesnaestogodišnje vladavine tijesno surađivala sa četvoricom francuskih predsjednika.


"Angela! Angela! Bravo!", izvikivalo je mnoštvo koje je dočekalo dvoje čelnika u Beauneu, središtu Burgundije, vinorodne pokrajine u središtu zemlje. Opuštena kancelarka je u društvu francuskog predsjednika i supružnika, Brigitte Macron i Joachima Sauera, pozdravila stotinjak okupljenih.

- Dobro iskoristite odlazak u mirovinu, rekao je jedan muškarac na engleskom dok su se svi htjeli fotografirati s Merkel.

Nakon službenih sastanaka na vrhu G20 i COP26, ozračje između dvoje čelnika, koji su se srdačno pozdravili, bilo je veoma opušteno.

Elizejska palača je za ovaj oproštajni posjet izabrala Beaune, "grad čiji povijesni spomenici i vinska kultura svjedoče o bogatstvu francuske kulturne baštine".

Nakon kratke šetnje povijesnim središtem grada trebali su posjetiti glasoviti Hospices, arhitektonski biser sagrađen u 16. st. u stilu cvjetne gotike. U toj bivšoj bolnici koja je imala svjetski poznate vinograde, 1993. sastali su se Francois Mitterrand i Helmut Kohl u prigodi 63. francusko-njemačkog sastanka na vrhu.

Tijekom večeri Macron i Merkel sa supružnicima trebaju posjetiti dvorac Clos de Vougeot, zaštitni znak vinorodne Burgundije koji su u 11. st. osnovali cistercitski redovnici. Nakon recitala uz pratnju glasovira, francuski predsjednik i kancelarka bit će primljeni u Viteško bratstvo Tastevin koja od svog osnutka 1934. pronosi slavu Burgundije, njezine kuhinje, vina i tradicije.

Emmanuel Macron će u toj prigodi predati kancelarki Veliki križ, najviše odličje reda Legije časti.

- To odličje, koje su primili Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Kohl i Gerhard Schroeder, "znak je čvrstog francusko-njemačkog prijateljstva koje se nastavlja s Angelom Merkel, obrazlaže ured francuskog predsjednika.

Macron i Merkel su s vremenom izgradili čvrsto povjerenje, ističu mnogi iz njihova okružja, premda je francuski predsjednik dugo nailazio na njemački otpor prema porastu troškova EU-a.

Što se tiče covida, uspjeli su postići dogovor koji je 2020. doveo do europskog plana oporavka vrijednog 750 milijarda eura, uglavnom financiranog zajmovima.

Francuski predsjednik je ovih mjeseci hvalio "posvećenost", "strpljenje" i "sposobnost slušanja" Angele Merkel.

Kancelarka odlazi iz politike dok se u prosincu očekuje formiranje nove njemačke vlade o kojoj trenutačno pregovaraju socijaldemokrati (SPD), pobjednici parlamentarnih izbora održanih 26. rujna, stranka Zelenih i liberali. Uspiju li u tome, dužnost kancelara preuzet će sadašnji ministar financija, socijaldemokrat Olaf Scholz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!