Merkel: Svakome treba pružiti priliku

21:28 / 31.08.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Kay Nietfeld / Pool via REUTERS

Ne morate se zvati Erika ili Klaus da biste bili Nijemci, rekla je kancelarka Angela Merkel na obljetnici Njemačke zaklade za integraciju. Dodala je i da svakome treba pružiti priliku, a ime pritom ne bi trebalo imati nikakvu ulogu. 

Među dobitnicima nagrade Talisman ove je godine i hrvatska useljenička obitelj Ljubek. Podsjetimo, Njemačka je 60-ih prošloga stoljeća, zbog manjka radne snage, otvorila vrata tisućama stranih radnika, među njima i Hrvatima. 

- Prošlo je mnogo godina. Mnogo se toga zaboravilo, ali mnoge su uspomene i ostale. Bila su to teška vremena. Bili smo mladi i neiskusni, ali s vremenom smo došli na svoje...


Naučila sam njemački, radno mjesto zadržala sve do mirovine, koju sam dočekala u vlastitoj kući. Sada se ponosim i time kakvu sam djecu odgojila. I zahvaljujem im što i ona to cijene, rekla je Anka Ljubek, dobitnica nagrade Talisman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!