Merkel: Svima će biti ponuđeno cjepivo do kraja ljeta

01.02.2021.

21:48

Autor: HRT/Hina/D.D.

"Svima će biti ponuđeno cjepivo do kraja ljeta"

"Svima će biti ponuđeno cjepivo do kraja ljeta"

Foto: Henning Schacht / epa

Unatoč mnoštvu kritika na spori početak kampanje cijepljenja u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se svima ponuditi cjepivo do kraja ljeta, javlja agencija dpa.

Obzirom na trenutačne obveze proizvođača to je moguće ispoštovati, rekla je Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon samita o cijepljenju.

Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe cjepiva. To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tada ne odobri nijedno drugo cjepivo. Čak i u tom slučaju ponudit će se cijepljenje za 73 milijuna odraslih u ovoj zemlji. Cjepiva nisu namijenjena za djecu.

BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvotno očekivane proizvodnje 1,3 milijardi doza.

Odluku o traženju redovitog, a ne hitnog odobrenja za cjepiva opravdala je izgradnjom povjerenja javnosti, a odluku o pridržavanju propisanog intervala između davanja cjepiva navela je kao razloge sporijeg tempa, prenosi Reuters.

- Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki i Europske komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!