12:52 / 11.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina/D.D.

Merkel u Bundestagu branila produljenje mjera, priznala ranije pogreške

Merkel branila produljenje mjera

Merkel branila produljenje mjera

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u četvrtak dosadašnje mjere u borbi protiv koronavirusa i otvorila perspektivu za polagani povratak normalnom funkcioniranju društva, priznavši istodobno i neke greške i kašnjenje s reakcijama nakon prvog vala pandemije.

- Mislim da promjenljivi kurs, malo otvaranja, malo zatvaranja ne donosi više nego nekoliko dodatnih dana strpljenja, rekla je Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Bundestaga i obrazlažući aktualnu politiku borbe protiv koronavirusa.


Ona je branila jučerašnju odluku o nastavku mjera zatvaranja do 7. ožujka unatoč konstantnom padu broja novozaraženih, obrazlažući to opasnošću koja dolazi od mutirajućih sojeva virusa.


- Moramo očekivati da će se mutirajući sojevi virusa širiti vrlo brzo. Mutanti su vrlo realna opasnost, rekla je Merkel.


Njemačka kancelarka je priznala greške u borbi protiv širenja virusa nakon prvog pandemijskog vala kojeg je Njemačka, kako je rekla Merkel, "dobro podnijela".


- Nakon toga nismo djelovali dovoljno dobro i dovoljno brzo i ignorirali smo upozorenja stručnjaka, rekla je kancelarka.


Jučer je na sastanku čelništva savezne i pokrajinskih vlada odlučeno o produljenju mjera zatvaranja do 7. ožujka. Jedina iznimka su frizerski saloni koji smiju započeti s radom 1. ožujka.

- Odlučili smo da će se frizerski saloni otvoriti 1. ožujka. Velika je vjerojatnost da ćemo do tada postići da stopa zaraze bude ispod 50 u cijeloj Njemačkoj, objasnila je Merkel. 


I dalje vrijedi pravilo maksimalnog ograničavanja privatnih kontakata odnosno da osoba iz jednog domaćinstva smije kontaktirati samo s jednom osobom iz drugog.

Plan je i da škole i vrtići počnu raditi prvog dana ožujka, ali o tome će odlučiti svaka savezna pokrajina za sebe.

Zbog toga se razmišlja o tome da učitelji i odgojitelji budu među prioritetnim skupinama za cijepljenje. I u Njemačkoj zabrinutost izaziva širenje mutirajućih sojeva virusa. O tome, među ostalim, kancelarka danas govori u parlamentu predstavljajući strategiju vlade u borbi s pandemijom.

Merkel je Bundestagu također branila odluku po kojoj otvaranje maloprodaje, ugostiteljskih, sportskih i kulturnih objekata može uslijediti tek kod stabilne sedmodnevne incidencije ispod 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.


Incidencija je u Njemačkoj u konstantnom padu te u četvrtak iznosi 62. Oporba je žestoko kritizirala nove mjere kao "bezidejne".


- Godinu dana nakon izbijanja pandemije vlada ne predlaže ništa drugo nego 'Ostanimo kod kuće!'. To je bezidejno i svakako postoji neka alternativa ovom konceptu, rekao je predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke Christian Lindner.


Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) njemačkoj vladi predbacuje kršenje Ustava.


- Ono što vlada prakticira je protuustavno. Vlada provodi pogrešnu politiku prisile i zabrana, rekla je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a Alice Weidel.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!