Merkel uoči odlaska s funkcije u Rimu i Vatikanu

07.10.2021.

14:59

Autor: HRT/Hina/J.L.

Merkel na audijenciji kod pape Franje

Merkel na audijenciji kod pape Franje

Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel bila je u četvrtak u privatnoj audijenciji kod pape Franje, u okviru njezina posljednjeg posjeta Rimu na funkciji šefice vlade, gdje bi se također trebala susresti s premijerom Marijem Draghijem.


- Imali smo važne razgovore koji su se ticali napada na djecu: želim naglasiti svojim posjetom kako mislimo da istina mora izaći na vidjelo i da se tim problemom treba pozabaviti, rekla je novinarima nakon susreta sa Svetim Ocem.

Njemačka Katolička Crkva suočena je sa skandalom vezanim uz seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Kancelarka se susrela i s Hansom Zollnerom, glavnim stručnjakom Vatikana za mjere zaštite maloljetnika, a posjetila je i baziliku sv. Petra.

Merkel bi se tijekom dana trebala sastati i s Marijem Draghijem s kojim je godinama surađivala kada je on bio na čelu Europske središnje banke.

Nakon 16 godina na vlati, kancelarka se sprema napustiti funkciju.

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su u četvrtak razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!