11:36 / 17.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Merkel vjeruje u mogućnost sporazuma

Foto: Michele Tantussi/REUTERS

Foto: Michele Tantussi/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je sporazum o Brexitu još uvijek moguć uoči početka dvodnevnog summita čelnika EU-a.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je sporazum o Brexitu još uvijek moguć uoči početka dvodnevnog summita čelnika EU-a.

Boris Johnson
će kao britanski premijer prvi i posljednji put sudjelovati na summitu EU-a ako uspije postići sporazum s preostalih 27 članica bloka o izlasku Velike Britanije iz EU-a 31. listopada i dobiti podršku parlamenta na izvanrednoj sjednici u subotu.

- Bilo je pomaka posljednjih dana, značajnih pomaka. Na boljem smo putu nego što smo bili ranije, ali, moram to reći vrlo jasno, nismo još postigli sporazum, rekla je Angela Merkel u njemačkom Bundestagu.

Istovremeno se Johnson bori osigurati podršku zastupnika u parlamentu koji su zaprepašteni ustupcima koje je učinio po pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske.

Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske rekla je da neće podržati prijedloge nakon čega je pala britanska funta.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada iako prema zakonu treba tražiti odgodu brexita ako se sporazum ne postigne, a parlament ga u subotu ne potvrdi.

Pitanje PDV-a je još uvijek sporno, otkrio je izvor iz britanske vlade.

Belgijski premijer Charles Michel i budući predsjednik Europskog vijeća je optimističan, ali oprezan.

- Zbog najnovijih informacija koje imam, mislim da će se sutra postići sporazum. Znamo da su posljednji centimetri i milimetri uvijek najteži, rekao je Michel za belgijski kanal LN24.

Čelnici EU-a na summitu će još raspravljati o krizi u Siriji izazvanoj turskom ofenzivom na kurdske snage koje podupire SAD, europskoj integraciji, novom višegodišnjem financijskom okviru i klimatskim ciljevima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!