Merkel zabrinuta zbog rasta broja slučajeva u Njemačkoj

30.10.2021.

13:56

Autor: V.K./HRT/Hina

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel rekla je da je veoma zabrinuta zbog rasta broja zaraženih koronavirusom i hospitaliziranih pa je pozvala ljude da ne budu nemarni u pandemiji.


To bi nas sve trebalo zabrinjavati, rekla je Merkel za novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Njemačka nije učinila cjepivo obaveznim ni za koju skupinu, što je stajalište koje Merkel i dalje zastupa.

No žalosti me činjenica da primjerice dva ili tri milijuna Nijemaca starijih od 60 i dalje nije cijepljeno jer bi to bila promjena za njih osobno, ali i za cijelo društvo, kazala je kancelarka na odlasku.


Njemačka je u petak imala gotovo 24 tisuće novih slučajeva zaraze, a umrlo je 114 ljudi. Prema podacima Reutersa, cijepljeno je 67,2 posto populacije.

Upitana da se osvrne na restrikcije koje je Njemačka uvodila tijekom pandemije, Merkel je rekla da je dužnost države da zaštiti zdravlje što većeg broja ljudi i da spriječi da bolnice budu prepune, dodajući da ima mnogo prostora za raspravu o pojedinim mjerama.

Odgovarajući na kritike da kao osoba bez djece nije shvatila teret koji su najmlađi podnijeli u pandemiji, Merkel je rekla kako je to bilo posebno teško za djecu i mlade.

Bila sam svjesna toga cijelo vrijeme. Mnogo smo tražili od njih, zaključila je.

Merkel je doputovala u subotu u Rim gdje posljednji put sudjeluje na samitu G20.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!